Avbildet: Et marsvin som blir gredd.

Daglig stell og pelspleie for marsvin

Marsvin er fra naturens side renslige dyr og krever vanligvis ikke mye pelsstell. Unntaket er de langårete og strihårete variantene som kan ha stort behov for hjelp til å stelle pelsen. Uansett er pelspleie en god måte å sosialisere med marsvinet ditt.

Marsvinets klør

Bilde av klipping av marsvin klør

I vill tilstand holder marsvinet klørne passe korte gjennom å løpe i sand, jord og på klippesteiner. Som kjæledyr har de lett for å få for lange klør. Du kan plassere noen teglstener eller betongbiter i buret. Legg fôr oppå disse, så vil marsvinet oppholde seg der en gode del og slik være med å på slipe klørne sine selv. 

Du kan også klippe klørne med en klosaks spesielt egnet for smådyr. Vær oppmerksom på at det er lett å klippe for mye av klørne. Vi anbefaler derfor at du går til en veterinær eller annen kyndig person for å få hjelp til å klippe klørne.

Marsvinets tenner

Kontroller nøye marsvinets tenner og sjekk at de ikke er blitt for lange eller ujevne. Problemer med tennene kan være et tegn på at det er noe som feiler marsvinet. Tannproblemer kan også føre til store problemer for marsvinets helse, i verste fall kan marsvinet dø. Risikoen for at det skal oppstå tannproblemer reduseres betydelig dersom marsvinet får rikelig tilgang på høy av god kvalitet og greiner å gnage på.

Øyne, nese, ører og anus

Et friskt marsvin er aktivt og oppmerksomt. Pelsen er bløt og blank, øynene klare og blanke. Det skal være rent og tørt rundt nese, øyne, ører og endetarm. Dersom marsvinet har sikl rundt munnen, kan det tyde på at marsvinets tenner har vokst for lenge. Kontroller innsiden av ørene for å se at de er rene og ikke lukter vondt. De utvendige delene av ørene skal ikke ha noen skader. Marsvinets kropp skal være rund og i godt hold uten kuler eller hevelser. Kontroller at marsvinet er tørr og ren uten tovet eller tufsete hårpartier i baken, noe som kan tyde på diaré hos marsvinet. Dersom marsvinet får diaré, blir det raskt medtatt og det haster med å søke veterinær. Marsvinet kan lett bli forkjølet. Tegn på dette er rennende nese og hosting og nysing. Søk råd hos veterinær. Observer også at marsvinet beveger seg naturlig uten tegn på lammelse eller halthet.

Pelspleie

Bilde av et hvit og brunt marsvinMarsvinet kan deles i tre hovedtyper: Korthåret, strihåret og langhåret. De langhårede trenger jevnlig pelspleie og børsting. Generelt er marsvin ikke glad i å bade, de blir bare stresset av det. Børster du marsvinet med jevne mellomrom, vil behovet for å bade marsvinet bli veldig lite. Pels og hud vil også holde seg frisk og ren.

Kilde: mattilsynet.no og «Marsvin» av Dr Anne McBride