Bilde av ei jente med en kanin

Velg kaninen som passer for deg

Det er alltid hyggelig å finne det rette kjæledyret som passer for deg, og eventuelt din familie, men det krever også at du tar stilling til en rekke ulike punkter.

Hann eller hunn? Flere kaniner sammen?

Det kan være lurt og tidlig bestemme seg for om dere ønsker kun en kanin eller flere. Kaniner er sosiale dyr som helst vil bo sammen med en eller flere andre kaniner. Det er likevel ikke alltid lett å få to fremmede kaniner til å leve fredelig sammen. Derfor er det viktig at du har kunnskap om kaniners sosiale adferd og nødvendige forutsetninger for at de skal fungere sammen før du introduserer fremmede kaniner for hverandre. Spesielt er det viktig at individene møtes på et sted hvor ingen hevder territorium og at de har nok plass til å trekke seg unna hverandre. Noen ganger er det nødvendig å kastrerer kaniner som skal leve sammen, både for å unngå ungekull og for at kaninene skal ha glede av hverandre. Spesielt gjelder dette hannkaniner, som kan slåss og skade hverandre alvorlig når de ikke er kastrert.

Hvilken type kanin skal du velge?

Det finnes ikke noe universelt godkjent system for klassifisering av ulike kaninraser. En del av rasene er fremdeles veldig lokale og ukjente utenfor sitt hjemland. Men her i Norden har man gått sammen om en felles rasestandard og per i dag har man 64 ulike godkjente kaninraser. Innenfor disse rasene varierer blant annet utseende i farge, pels og ører, samt gemytt. Disse deles i følge Norges kaninavlsforbund opp i følgende kategorier:

– Kjemperaser: Fra 5,5 kg
– Stor raser: Fra 4 kg
– Raser med avvikende hårstruktur: Fra 2 kg
– Mellomstore raser: Fra 3 – 4,6 kg
– Små raser: Fra 2,2 – 3,2 kg
– Dvergraser: Fra 1,7 – 1,9 kg

Noen av disse rasene krever for eksempel mer pelsstell enn andre. Sett deg nøye inn i ulikhetene mellom rasene og hva den rasen du ønsker krever.

Hvordan skal kaninen bo?

Det kan vært lurt å i forkant ha bestemt seg for hvordan kaninen skal bo hjemme hos dere. Skal den gå fritt, ha et egen rom eller innhegning? Eller skal den ha et stort bur som base? Skal det være plass til flere kaniner? Om du skal la kaninen være en utekanin i sommerhalvåret må du ha en egnet ute-innhegning.

Hvor kjøper du din kanin?

Du kan kjøpe din kanin hos Buddy. Hos oss finner du stort sett raser innenfor dvergraser og små raser, og de mest utbredte er Dvergvedder, Hermelin, Løvehoder og Hollendere. Vi kjøper de fleste kaniner fra lokale oppdrettere. Ønsker du raser innenfor de større rasene må du nok ta direkte kontakt med oppdrettere. Det finnes også mange kaniner som trenger nye hjem, så å overta et omplasseringsdyr kan være et godt alternativ. En kaninunge bør ikke tas fra moren sin før den er åtte uker gammel. Frem til den alderen trenger den å være hos mor og søsken for å utvikle god  helse og sosial adferd. Uansett hvilket dyr du velger bør du forsikre deg om at kaninen viser tegn til god helse.