Bilde av kanin i utebur

Krav til miljø og nødvendig utstyr til kaninen din

Før du tar med deg kaninen hjem kan det vært lurt å ha tilrettelagt hjemmet, samt skaffet til veie nødvendig utstyr.

Hvordan skal kaninen bo?

Kaniner trenger god plass for å trives . Du kan gjerne holde kaninen din som «huskanin», det vil si at den går fritt i hele eller deler av boligen. På den måten får kaninen tilfredsstilt sitt behov for fri bevegelse og  hvis de er flere muligheten til å trekke seg unna hverandre, samtidig som du får nærkontakt med dyrene. Noen velger å ha kaninene på et avgrenset område, eller har dem på egne rom om natten. Å bygge en romslig innhegning eller binge til kaninene er også et alternativ. Hvis du velger å ha kaninen i bur, bør du velge et størst mulig bur. Og husk at kaniner som holdes i bur har behov for å få komme ut og løpe fritt på et større område i flere timer daglig.

Et trygt hjem

Hvis kaninen din får bevege seg fritt i hjemmet eller i et avgrenset område er det viktig at denne delen er «kaninsikker». Skjul ledninger og sett vekk planter, unngå tepper som kaninen kan gnage på og dermed få lo og biter fast i halsen. Sklisikre tepper/matter bør legges på glatte gulv.Ved å gi kaninen tilgang til høy og grove grener unngår du kanskje at de tygger på møbler. Har du flere etasjer bør du sperre trappen med en grind. Selv om kaninen får gå fritt kan det allikevel være lurt å gi den en base hvor den finner mat, vann, skjulesteder og hvor den kan trekke seg tilbake ved behov.

Hvordan innrede en innhegning eller et bur?

Hvis du har kaninen plassert i en innheggning eller et stort bur bør denne være plassert på et rolig sted, hvor det er fritt for trekk, temperatursvingninger og direkte sollys. Denne bør også innredes med støvfritt strø i bunnen av buret, eller en sklisikker matte, og mange plasser å gjemme seg på. Tilgang til trygge skjulesteder er viktig for kaniners trivsel, og de vil gjerne ha flere å velge mellom. En trekasse fôret med høy og med en passe stor inngang er fin som skjulested. Denne bør også ha litt høyde, kaniner liker å sitte litt opp fra bakken og følge med. Andre ting som kaninen kan hoppe over, krype under og klatre på gjør kaninens levemiljø enda bedre.Hos Buddy har vi en rekke ulike varianter av små hus, kasser, tunneler og hinderløyper. Kaniner trenger også noe å grave i, for eksempel en kasse med desinfisert sand eller jord. Matskålene bør være i tungt materiale, slik at de ikke velter. I tillegg trengs vannflaske eller vannskål.

En stueren kanin

Kaniner er fra naturens siden renslige dyr som enkelt lærer seg å bruke dokasse, spesielt hvis de kan spise høy mens de sitter i kassen. Har du kaninen fritt, sett kassen lett tilgjengelig. Du kan trene kaninen ved å legge litt avføring i strøet i starten. Det kan være med på å oppmuntre den til å gjøre fra seg i kassen.

La kaninen ta del i utegleden i sommerhalvåret

Om sommeren vil kaninen sette stor pris på å få være utendørs. Hvis du skal ha kaninen ute mår du sørge for å plassere buret eller innhegningen et sted hvor kaninen harr le fra vind og vær, samt tilgang på skygge. Du kan kjøpe utebur hos Buddy eller du kan lage en innhegning selv. Sørg for at buret eller innhegningen er rømningssikker og beskyttet mot rovdyr (hund, katt, rovfugl). Det må også finnes hjemmesteder med skygge og tørt underlag. Kaniner trives best i temperaturer mellom 15 – 22 grader. De tåler godt litt lavere temperaturer enn dette, men er utsatt for overoppheting hvis temperaturen blir særlig høyere enn 24 grader. I vill tilstand søker kaninen ly for ekstreme temperaturer i underjordiske huler, og tamme kaniner trenger også beskyttelse mot sterk varme og kulde. Kaniner tåler ikke brå temperaturendringer, så du bør unngå å ta med innekaniner ut i vinterhalvåret. Hvis du ikke har mulighet til å lage en uteinnhegning til din kanin, fordi du kanskje bor i blokk eller har liten plass, da kan du bruke en sele til å ta den med ut i blant. Gå rundt med den i hagen, på et mykt underlag og på en rolig plass.

Kaninen ute hele året?

Det er vanlig å holde kaniner utendørs i bur eller innhegninger, i sommerhalvåret eller året rundt. En kanin som skal bo ute, bør flyttes ut om sommeren slik at den gradvis venner seg til lavere temperaturer. Utendørs hold av kaniner stiller særlige krav til deg som dyreeier. En kanin som holdes ute må ha selskap av atrsfrender, tilgang på en stor og rovdyrsikker løpegård og et lunt og tørt hus. Om vinteren kan det være nødvendig å varme opp huset for at kaninen skal ha det bra. Kaniner som holdes utendørs i små bur vil fryse om vinteren og er også utsatt for andre lidelser, som for eksempel benskjørhet og luftveislidelser. En kanin som sitter alene ute får heller ikke dekket sine sosiale behov.

Annet nødvendig utstyr?

Det kan være lurt å ha et transportbur. Dette er praktisk hvis du må frakte kaninen til veterinær eller flytte den under en ferie.Ellers bør du i tillegg til huler, kasser og lignende ha noe aktiviseringsleker til kaninen. For eksempel aktivitetsball som den kan holde på med alene, eller hinderløyper som dere kan gjøre sammen.

Kilde: www.mattilsynet.no og Goda råd om dina smådjur av David Alderton