Bilde av pelsstell av en kanin

Daglig stell og pelspleie for kanin

Kaniner er fra naturens side renslige dyr, men også de trenger stell og pleie.

Klør

Kaniner som beveger seg mye på forskjellig underlag, sliter gjerne klørne tilstrekkelig. Hvis klørne ikke slites nok, må de klippes med klotang. Vær forsiktig så du ikke klipper nerven som går et stykke ut i kloen. Hos Buddy får du klotang og blodstoppmiddel hvis du skulle være uheldig å klippe over nerven. I noen av våre butikker er vi også behjelpelige med å klippe klørne.

Tenner

Tennene til kaninen vokser hele livet, og det er derfor svært viktig at de slites så de ikke blir for lange. Nok høy av god kvalitet er viktig, gjerne supplert med grener og kvister. Fortennene til kaninen skal være like lange og fortennene i overkjeven skal ligge på utsiden av fortennene i underkjeven.

Avbildet: Kanintenner

Øyne, nese, ører og anus

Det kan være lurt å regelmessig kontrollere kaninen øyne, nese, ører og anus. Sjekk at det ikke renner av øynene og nesen, eller at det er smuss i ørene, eller avføring rundt anus. Tørk forsiktig med egnede våtservietter

Pelspleie

De fleste kaniner krever ikke mye pelsstell, men velger du en langhåret rase, som angora, bør pelsen børstes hver dag. Hvis pelsen ikke vedlikeholdes kan det fort oppstå smertefulle knuter i pelsen. Alle kaniner kan i røyteperioden få problemer med fordøyelsen hvis den slikker i seg mye hår. Det kan derfor være bra å børste kaninen med en myk børste. Kaniner røyter mest på våren, men også noe mot slutten av sommeren.

Kaniner vasker seg selv og bør bare bades hvis de har blitt tilgriset eller liknende.

Kilde: www.mattilsynet.no og Goda råd om dina smådjur av David Alderton