Bilder av en hamster

Til deg som vurderer hamster som et nytt familiemedlem

Hamstre er små og søte, og umiddelbart tenker man at dette er et lettvint kjæledyr. Men også et hamster krever omsorg, aktivitet, stell, utstyr og utgifter. Vi har listet opp noen punkter under det kan være verdt å tenke gjennom før du kjøper et hamster.

Hvordan er hamster som kjæledyr?

Hamster er et dyr som trives best alene. Barn ønsker seg ofte dyr som kan klappes og koses med, noe hamsteren ikke er så godt egnet til. Hamsteren er nattaktiv og dette må respekteres. Mange barn synes det er skuffende at hamsteren sover på de tider av døgnet hvor de selv er våkne. Det positive med hamster som kjæledyr er at de er renslige og blir de behandlet varsomt, vil de etterhvert trives med eieren. I tillegg er de rimelig i både innkjøp og utstyr.

Praktisk om hamster

Et hamster lever 2- 3 år. I Norge er Gullhamster og dverghamster de mest vanlige rasene. Gulhamster kan veie mellom 130 – 186 gram, mens dverghamsteren kun veier mellom 28 – 43 gram. Hamstre er leveringsklare når det er 5-6 uker gamle.

Har du tid?

Uansett hva slags kjæledyr man velger så krever det at man har tid til å gi dyret omsorg, oppmerksomhet, stell og aktivisering. Et hamster er relativt selvstendig og trives godt alene, og det vil klare seg selv godt når du er på jobb. Men husk at dyr skal aldri forlates uten tilsyn over lengre tid.

Allergi

Allergi mot hamster er ikke det mest utbredte, men det kan alltid være lurt å sjekke seg i forkant. Eventuelt avkrefte/bekrefte ved å tilbringe tid med hamsteret til venner eller familie.

Hamster og barn

Hamster er et dyr som trives best alene. Barn ønsker seg ofte dyr som kan klappes og koses med, noe hamsteren ikke er så godt egnet til. Hamsteren er nattaktiv og dette må respekteres. Mange barn synes det er skuffende at hamsteren sover på de tider av døgnet hvor de selv er våkne. Hamstre er også lettskremt, så den må håndteres med varsomhet.

Hamster sammen med andre hamstre

Hamstre trives som sagt best alene og de går svært sjeldent overens med andre hamstre. Selv under parring må hamstrene overvåkes, da de kan være veldig aggressive mot hverandre. Til og med ungene må skilles fra faren.

Hamstre sammen med andre kjæledyr

Et hamster kan lett bli et byttedyr hvis du har hund eller katt hjemme. La aldri hamsteret være alene med andre kjæledyr. De kan både skremme og skade hamsteret.

Har du nok plass?

Hamsteren er et aktivt dyr og har behov for mye plass å bevege seg på. Det anbefales derfor at du kjøper et størst mulig bur som tillater variert aktivitet.

Hamsterpass?

Har du noen som kan passe eller bo hos deg hvis du skal på ferie, blir syk eller trenger avlastning? Det kan være lurt å i forkant alliere seg med noen du stoler på som kan stille ved behov.

Kilder:
http://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/

Goda råd om dina smådjur av David Alderton

Hamstrar og Dverghamstrar av Dr. Anne Mcbride