Avbildet: Hamster som steller seg.

Stell og pleie av hamster

Hamster er fra naturens side et renslig dyr, men pelsstell og pleie kan være en fin måte å skape kontakt og tilhørighet med hamsteren.

Hamsteren og pelsstell

Børsting er en fin måte å skape samhørighet med hamsteret ditt. Det er bra for pelsen og holder huden sunn. Det er også en fin mulighet for deg å kontrollere at den er frisk og ikke feiler noe. Hvor mye man trenger å børste hamsteren avhenger av hvor lang pels den har. Det finnes små børster som er tilpasset hamstre. Når du børster hamsteren skal du alltid børste i hårretningen.

Bade i sand – unngå vann

Hamster trenger ikke å bades. Er det av en eller annen grunn nødvendig med rengjøring kan du tørke den forsiktig med en klut som er fuktet i lunkent vann. Hamster mister raskt kroppstemperaturen om den blir våt, og det kan være farlig for den. Du skal aldri bade et hamster bare for moro skyld. La hamsteret få mulighet til å sandbade slik at den kan kvitte seg med naturlige oljer i pelsen. Sanden bør være vasket, eller såkalt chincillasand som du får kjøpt hos Buddy. Hamsteret er fra naturens side et ørkendyr, derfor er sandbading naturlig for dem.

Avbildet: Hamster som sandbader.

Hamsterets klør

For å unngå at klørne blir for lange, kan du ha noen harde gjenstander i buret – for eksempel en litt stor ruglete stein eller noe treverk som hamsteren kan krafse på. Blir klørne for lange må de klippes, men dette må gjøres forsiktig.

Hamsterets tenner

Hamsterets tenner vokser hele livet. Det er viktig at de slites naturlig og sjekkes jevnlig. Som oftest regulerer dette seg selv, dersom hamsteren har nok å gnage og bruke tennene sine på. Blir tennene for lange eller skeive, må de slipes. Dette bør utføres av veterinær.

Øyne, nese, ører og anus

Det kan være lurt å regelmessig kontrollere hamsterets øyne, nese, ører og anus. Sjekk at det ikke renner av øynene og nesen, eller at der er smuss i ørene, eller avføring rundt anus. Tørk forsiktig med egnede våtservietter.

Kilde: www.mattilsynet.no og «Hamstrar» av Dr Anne McBride