Avbildet: Et hamster i et romslig bur med flere etasjer.

Krav til miljø og nødvendig utstyr til hamsteret

Før du tar med deg hamsteret ditt hjem kan det være lurt å ha tilrettelagt hjemmet, samt skaffet til veie nødvendig utstyr.

Hvordan skal hamsteren bo?

Hamsteren er et aktivt dyr og har behov for mye plass å bevege seg på. Det anbefales derfor å kjøpe et størst mulig bur som tillater variert aktivitet. Buret kan gjerne ha flere etasjer eller avdelinger med rørsystemer mellom, bare påse at utformingen er trygg, slik at ikke dyret blir skadet.

Avbildet: Jente som holder et hamster med et bur i bakgrunnen.

Hvor bør buret plasseres?

Plasser buret på et sted med behagelig stuetemperatur (20 til 24ºc) med tilgang til dagslys. Sørg for at det ikke er trekk der buret står. Buret bør heller ikke stå i direkte sollys eller på kaldt eller fuktig underlag. Unngå å sette buret i nærheten av TV, pc-er eller musikkanlegg, siden hamstere er svært følsomme for lyd.

Hvordan innrede buret?

Gulvet i buret kan dekkes med et godt lag med makulert papir, eller støvfritt smådyrstrø. Tilgang på redemateriale er også viktig for at hamsteren skal trives. Det kan være høy, treull, eller ubleket papir. Unngå syntetiske materialer – disse kan være til skade for hamsteren.

Avbildet: Hamster i bur

Hva bør hamsteret ha av utstyr?

Hamsteret trenger matskål, drikkeflaske og et hus der den kan føle seg trygg når den sover.
Selv om hamsteret sover mye om dagen, er den desto mer aktiv om natten. Hamsterhjul, klatrestativ, tunneler og grener den kan gnage på er fint aktivitetsutstyr. Sørg for at hamsterhjulet har heldekkende underlag, slik at hamsteren ikke ødelegger føttene sine. Du kan gjerne lage tunneler av ufargede pappruller og gi den grener fra frukttrær å gnage på. Du kan også få kjøpt egne gnagesteiner i dyrebutikken.

Kilde: www.mattilsynet.no og «Hamstrar» av Dr Anne McBride