Avbildet: Hamster som spiser gulrot.

Hvordan fôre hamsteren din?

En balansert diett holder hamsteren din frisk og lar den få et godt og langt liv. I vill tilstand spiser hamsterne gress, planter, røtter, frø og bær, men også larver og insekter. Det er viktig at hamsteren får rikelig med mat som er hard å tygge – eller som den må gnage på.

Hva bør du gi hamsteren?

Sørg for at hamsteren alltid har tilgang til friskt drikkevann. Skift drikkevannet daglig og sjekk jevnlig at drikkenippelen i drikkeflasken fungerer.

De viktige proteinene

Det er viktig at hamsterens fôrblanding inneholder proteiner. I vill tilstand spiser hamsteren kjøtt i form av insekter og og larver. Du kan gi den ekstra proteintilskudd i form av for eksempel en bit lever, hundekjeks eller kokt eggehvite en gang i uken. I tillegg kan du gi den frukt, grønnsaker og høy i små porsjoner. Om sommeren kan du også tilby den noen gresstrå og løvetannblader. Sørg for å plukke gress og strå fra et område som ikke er forurenset.
Hamsteren kan lett få diaré ved brå skifter i matvaner.

Avbildet: Hamster som spiser en nøtt.

Hvor mye skal hamsteren spise?

Hamsteren vil som navnet tilsier – hamstre mat. Kontroller hvor mye mat hamsteren din hamstrer hver uke. Er det store mengder, betyr det nok at den får for mye mat. Da vil den kun spise det den liker aller best, og dietten blir ikke variert – eller balansert nok. En god fôrblanding skal inneholde frø, nøtter, tørket frukt, korn og en viss mengde protein, som oftest kylling. Vær oppmerksom på at blandinger med høyt sukkerinnhold kan føre til diaré, tannproblemer og overvekt. Derfor kan det være lurt å unngå for med mye rosiner og frukt.

Dette skal du ikke gi til hamsteren din

Unngå å gi hamsteren sitrusfrukter som kan forårsake sår i munnen dens. Gi heller ikke salatblader, spinat, smørblomst, liguster (en type hekkplante), blåklokker eller ananas. Hamsteren skal heller ikke spise planter eller blomster fra bed eller potter.

Kilder: www.mattilsynet.no og «Hamstrar» av Dr Anne McBride