Avbildet: Dame som holder en hamster.

Dagliglivet med hamster

Vær oppmerksom på at hamsteren fra naturens side er lite sosial og ikke har særlig behov for klapp og kos. Den kan likevel vennes til menneskelig håndtering slik at den ikke føler seg truet av det. Føler den seg truet, kan den forsvare seg ved å bite.

Hvordan håndterer man en hamster?

Det er viktig at voksne passer på at eventuelle barn behandler hamsteren på en forsiktig og rolig måte. Hamsteren er et skjørt dyr. Hardhendt klemming og kos kan føre til beinbrudd. Hamsteren bør ikke løftes høyt, men heller håndteres mens du sitter på bakken. Du kan for eksempel sette deg på gulvet når hamsteren får løpe fritt rundt og la den selv ta initiativ til kontakt. Hvis du gir den en godbit og klapper den forsiktig, oppnår du etter hvert dyrets tillit.
Det er viktig å respektere hamsterens døgnrytme. Den skal ikke vekkes når den sover. Håndteringen må skje på hamsterens premisser og i den perioden på døgnet den er aktiv.
Høye lyder, sterke lukter, sterkt lys og mye bevegelse er ikke bra for hamsteren.

Aktivisering og sosial kontakt

Hamsteren er i naturen et byttedyr. Den er derfor vâr for alt som skjer over seg (rovfugler). Derfor skal du aldri gripe hamsteren over ryggen ovenfra. Du skal heller ikke legge hamsteren på rygg for å stryke den på magen. Den vil nok ligge stille, men det er utelukkende fordi den er redd.
I naturen bruker hamsteren mange av døgnets timer til forskjellige aktiviteter, for eksempel til å lete etter mat, fostre opp unger og lage rede. I fangenskap får den alt servert. Du må derfor gi hamsteren mulighet til forskjellige aktiviteter slik at livet i buret ikke blir for kjedelig. Selv om hamsteren har et stort og innholdsrikt bur, har den fremdeles behov for å gå på oppdagelsesferd utenfor buret. Hold alltid øye med hamsteren og sikre at den ikke kan gnage på ledninger eller andre farlige ting. Det skal også være trygt med hensyn til andre dyr, slik at hamsteren ikke blir skadet. Forsikre deg om at hamsteren ikke kan stikke seg vekk et sted du ikke får tak i den.
Siden hamsteren liker å grave huler og ganger i jorda, kan en stor kasse med smådyrstrø eller bakteriefri jord være en ideell lekeplass i kveldstimene når dyret er mest aktivt.

Hygiene og daglige gjøremål

Fyll vannflasken med friskt vann og kontroller at den henger i passelig høyde for hamsteren å drikke av. Fjern vått bunnmateriale og matrester som ikke er blitt spist. Fjern også strøet i hjørnet der hamsteren velger å legge avføringen sin. Sørg for at matskålene er rene. Kontroller hamsterens bakende for å se at den er ren.
En gang i uka bør du rengjøre hele buret ordentlig. Tøm buret, børst ut alt støv, vask og skyll buret godt. La det bli helt tørt før du legger i rent bunnmateriale, rengjort innredning og matskåler.

Hamsteren alene hjemme

Hamsteren kan være hjemme alene mens du er på jobb. Den er nattaktiv, og vil sove mesteparten av tiden du er borte. La aldri la hamsteren være alene hjemme over lengre tid uten tilsyn.

Hamster og transport

Dersom du skal ha hamsteren med ut, til for eksempel veterinær, er det viktig å sørge for at hamsteren ikke er utsatt for trekk, kulde eller for høy varme. Legg litt høy, et håndkle eller papir i bunnen på buret, slik at hamsteren ikke sklir rundt. Du må ha et bur med små nok sprinkelåpninger. Sett det på et trygt sted, gjerne på gulvet bak forsetet. Unngå bagasjerommet og direkte sollys.

Hamster i ferien

Før du skaffer deg hamster bør du snakke med venner og familie om hjelp til feriepass. Det er viktig at du informerer om fôring, renhold og lufteperioder, samt hvilken veterinær som skal kontaktes ved behov. Personen som skal passe kjæledyret ditt må være over 16 år og bør være en du kjenner godt og stoler på.

Hamster med på ferietur

For å unngå skade på dyret kan det være lurt å ha det i et mindre transportbur med et teppe over under frakt. Du kan ta med deg hamsterburet i bilen når du reiser på ferie, men de fleste hamstre vil foretrekke å slippe transport. Sørg for å unngå trekk, kulde eller sterk varme. Hamstere som er svake, syke eller har diende unger bør ikke utsettes for transport eller andre stressende begivenheter.

Utenlands med kjæledyr

Skal du ta med deg kjæledyret ut av landet må du i god tid sette deg inn i gjeldende regler for det landet du skal reise til, samt innreise til Norge igjen. På grunn av smittefare er det strenge regler som gjerlder og du må være forberedt på at kjæledyret ditt må både vaksineres, id-merkes, behandles og ha eget pass. På Mattilsynet og Tollvesenets hjemmeside kan du lese mer om innreise til Norge.

Kilde: www.mattilsynet.no, «Hamstrar» av Dr Anne McBride