Bilde av to valp som leker

Velg en hunderase som passer for deg

Å velge hunden som passer for deg og for din familie er en morsom, men også en omstendig prosess. Det er viktig å velge rett hund for deg, din familie og deres livssituasjon.

Hvilken rase skal du velge?

Det er viktig å bruke tid på å finne en rase som passer til ditt aktivitetsnivå, bruk og erfaring. Er du en aktiv person eller en som liker å være i ro? Skal hunden brukes til jakt eller en sport? Ulike hunderaser har ulik adferd, hvilket betyr at noen er lett-trente, mens andre er mer krevende å oppdra. Ikke alle hunder passer inn i en barnefamilie, eller en blokkleilighet. Sett deg inn hva den enkelte rase krever før du bestemmer deg. Les bøker, søk på nett, snakk med andre som har hund, gjerne med noen som har den rasen du vurderer. Det kan også være lurt å låne den hunden for å se om det kan være en aktuell rase for deg.

Hannhund eller tispe?

Tisper er generelt roligere og enklere å ha med å gjøre enn hannhunder. Velger man en tispe må man være innstilt på løpetid og at hunden under den tiden tiltrekker seg ivrige hannhunder. Med hannhunder slipper du å tenke på løpetid, men må være forberedt på at de kan være vanskeligere å håndtere, samt at de kan endre adferd noe hvis det er tisper med løpetid i nærheten. Hannhunder kan også være noe mer aggressiv ovenfor andre hannhunder.

Hvor bør du kjøpe din hund?

Det finnes flere ulike alternativer for hvor du kan kjøpe hund, men du bør finne en registret og seriøs oppdretter. Når du kjøper hund av en seriøs oppdretter skal du få besøke moren og valpen hjemme hos dem i forkant. Ved levering av valpen bør det følge med en veterinærattest og stamtavle. Du bør også inngå en kjøpsavtale med oppdretteren. Enkelte raser har anlegg for genetiske sykdommer, det kan lønne seg å sjekke at foreldrene er testet for disse.

Hvis hunden selges under normal markedspris bør du være på vakt. Hold deg unna useriøse selgere på nett. Hunder som overleveres på parkeringsplasser og andre offentlige steder er sannsynligvis smuglerhunder. Dette er dyrelidelse satt i system og ved å kjøpe av slike, støtter du en kriminalitet.

Et annet alternativ er å ta til deg en omplasseringshund. Da hjelper du en hund til et nytt hjem. Vær oppmerksom på at hunden kan oppføre seg annerledes i starten, før den har blitt trygg i sitt nye hjem, så gi den litt tid til å finne seg til rette.

Når en valp hentes bør den være mellom 8 og 10 uker gammel.

Kilde: www.mattilsynet.no og Hundeencyklopedi av Royal Canin.