Bilde av en syk hund

Sykdom og adferdsproblemer hos hund

Dessverre blir våre firbente venner også syke i blant. En sunn og frisk hund er oppmerksom og aktiv. Den har blank pels, rene ører og klare øyne. Avføringen er fast og kommer daglig. Et viktig ansvar for deg som hundeeier er å se til at hunden får nødvendig stell og å oppdage tegn på sykdom eller skade. Tilbring mye tid med hunden din, slik at du lærer den å kjenne og raskt oppdager behov for stell og veterinærbesøk.

Tegn på sykdom

At hunden oppfører seg uvanlig er ofte det første tegnet på at den har smerter eller ubehag. Tegn på smerte kan for eksempel være at hunden blir irritabel eller aggressiv, får redusert appetitt, blir nedstemt og mindre aktiv. Normal kroppstemperatur hos hunder er mellom 38 og 39 grader, og temperaturen kan måles med et termometer i endetarmen. Hvis du mistenker at hunden din har det vondt eller er syk, bør du kontakte veterinær med en gang for å få råd. Under ser du noen typiske symptomer på sykdom eller skade hos hund:

– Redusert appetitt
– Unormal tørste
– Plutselig vekttap
– Stadig oppkast eller brekninger
– Diaré (løs mage) eller forstoppelse (hard eller ingen avføring)
– Tisser ofte eller med vanskelighet
– Utflod fra nesen eller øynene
– Hosting eller nysing.
– Unormal pusting eller pesing.
– Ustø eller rar gange, halthet
– Kløe
– Plutselig og/eller sterk dårlig ånde
– Klumper i og under huden

Adferdsproblemer

Uønsket adferd hos hunden kan ha flere årsaker. Noen ganger er adferden du oppfatter som problematisk, som bjeffing, jaging og vokting, normal adferd for den aktuelle rasen eller hundetypen. Hvis hunden har smerter eller annet ubehag kan dette gi endret adferd, for eksempel i form av aggresjon. Noen ganger er hunden frustrert fordi den ikke for utløp for sine behov, og reagerer med å utvikle uvaner som overdreven bjeffing eller jaging.

Aggresiv adferd mot andre hunder eller mennesker skyldes ofte at hunden er usikker i en presset situasjon. Noen vanlige adferdsproblemer hos hund skyldes overdreven frykt. Dette gjelder for eksempel separasjonsangst og redsel for høye lyder.

Bilder av en små redd hund

For at hunden skal ha det bra må man forsøke å gjøre noe med årsaken til problemet, ikke bare prøve å fjerne den plagsomme adferden ved for eksempel å straffe hunden, eller stenge den inne i bur for å skåne omgivelsene.

Dersom du opplever uønsket adferd eller adferdsproblemer hos huden din, bør du først ta den med til veterinæren for å utelukke at problemet har en helsemessig årsak. Deretter kan du søke hjelp til å håndtere adferdsproblemet hos en adferdsterapeut eller annen kompetent person. Vær forberedt på at det krever både tid og innsats fra deg å endre hundens adferd.

Er viktig poeng er at noen av adferdsproblemene kan unngås ved korrekt sosialisering så snart valpen ankommer sitt nye hjem. Vi i Buddy anbefaler å delta på kurs med valpen din.

Kilde: www.mattilsynet.no og Hundeencyklopedi av Royal Canin.