På ski med hunden

Ski og hund kan være en ypperlig kombinasjon av trening og naturopplevelser i løpet av en lang vinter. De siste årene har flere og flere hundeeiere oppdaget gleden og nytten av å trene sammen med hunden i skisporet.

Før man setter i gang med hund og ski, eller snørekjøring, kreves noen forberedelser. Det er viktig at hunden er utvokst før den begynner å trekke. Hvor gammel hunden er når den slutter å vokse, vil variere fra rase til rase. Generelt kan man si at jo større hunden er, desto lenger tid tar det før den er utvokst. Forhør deg med din nærmeste Buddy-butikk eller veterinær, dersom du er usikker på når din hund er moden for å takle belastningen.

Grunnlaget for kondisjonen må legges før du tar hunden med på skitur. Du kan forberede hunden med løpeturer eller sykkelturer i sommerhalvåret og utover høsten. Husk at all trening må økes gradvis.

Å ha hunden med i line

Du må gjøre hunden trygg på å løpe foran deg – og den må forstå at den har lov til å trekke i selen. Det kan være lurt å lære hunden å svinge til høyre og venstre, samt å stoppe på stemmekommando. I nedoverbakke kan det være greit om den blir vant til å løpe bak deg. Hunden må også kunne møte og passere fremmede hunder uten å reagere. Start innøvingen av kommandoer og generell dressur uten skiutstyr. Dette er noe du kan jobbe med på barmark, eller helt fra hunden er valp. Har du god kontroll og hunden er lydig, vil dere ikke være til sjenanse for andre turgåere.

Les også: Aktiviser hunden din

Ski og staver

Venn hunden til ski og staver på forhånd. La hunden snuse på og gjøre seg kjent med skiutstyret ditt. Gjør hunden trygg i alle situasjoner rundt ski og staver og lyden av dem i snøen. Når du er klar for å kombinere ski og hund er det lurt å starte i et område uten mye folk eller krevende terreng. Etter hvert som dere mestrer ski, staver, line, møtende folk og hunder, kan du øke vanskelighetsgraden.

Gjør all innlæring til en lek for hunden og husk å ha det gøy sammen! Jo bedre trent og lydig hunden din er, desto hyggeligere blir det å ferdes på ski sammen med den. Dette gjelder også omvendt: jo bedre kontroll du har på ski og hastighet – desto morsommere er det for hunden å være med deg på tur.

Nødvendig utstyr

Til snørekjøring trenger du en god elastisk line mellom deg og hunden. Hunden må ha en sele som er behagelig og riktig tilpasset. Sørg for at selen ikke gnager. Den bør også ha refleks.

Les også: Ta med hunden på løpetur

Du vil trenge et magebelte med åpen krok eller en krok som enkelt lar seg utløse. Dette er viktig slik at at du raskt kan feste eller slippe linen ved behov. Ut over dette kan det være praktisk at magebeltet har lommer til oppbevaring av småting og hundeposer. Du finner alt av turprodukter til hund i nettbutikken vår eller i din nærmeste Buddy-butikk.

Velg ski som gir deg god balanse og er lette å styre. Å velge litt kortere ski enn vanlig, uten stålkanter, kan være et tips.