Bilde av to kaniner

Utetid for kaninen

Våren har banket på døren og i flere steder av landet kan man nå begynne å forberede et uteliv for kaninen. Vi gir deg noen tips og råd.

Sikker og riktig kaningård

Kaniner trives best når de har godt med plass hvor de kan leke og være aktive. Velg en innhegning som gir rikelig med rom.

Det første du må gjøre er å sørge for at innhegningen er både rømningssikker og beskyttet mot rovdyr. Påse at gulv og tak er sikkert. Grav nettingen godt ned i bakken og sjekk at taket er helt tett. Husk at kaniner elsker å grave og gnage.

Kle bakken med bunnmateriale av for eksempel grov kutterflis. Kaninene spiser fort opp gresset på bakken og da kan det blir gjørmete.

Plassering av kaningård

Pass på at innhegningen ikke er plassert midt i solsteken, eller i for mye trekk. Kaniner trives best i temperaturer mellom 15 og 22 grader og kan lett bli overopphetet, slik at de må alltid ha tilgang til skygge.

Kaninhus

I tillegg til luftegården må kaninen ha et lunt og tørt hus hvor den kan søke ly og sove. Siden det er mye dårlig vær i Norge, bør denne også ha en god størrelse, slik at kaninen har godt med plass å boltre seg på. Har du et stort kaninhus kan du innrede med stiger, hems og mye annet morro. Visste du at katteluker også kan brukes til kanin i kaningårder?

Riktig innredning

Bilde av en gutt med en kanine.

Kaniner trenger tilgang til trygge skjulesteder. Huler og kasser innredet med høy er ypperlig til dette. I tillegg har kaninen behov for å grave og gnage. Tunneler og andre leker av treverk og strå som de kan tygge på er gøy. Egne utkikksposter er også høyt verdsatt. Kasser, esker og hyller i innhegningen gjør at kaninen kommer litt opp fra bakken og får oversikt, og det vil den elske! Matskålene bør være i tungt materiale, slik at de ikke velter. I tillegg må det være vannflaske eller vannskål i innhegningen.
Les mer om utstyr til kanin her.

Alltid tilgang på høy

Selv om kaninen din vil ha tilgang på gress og annet godt ute, skal den alltid ha tilgang på frisk og tørt høy. Høy skal være hovednæringen til en hver kanin. Gress kan være kraftfull mat for en kaninmage, og da spesielt om våren. Kaniner bør derfor alltid gradvis tilvennes annen kost. For å unngå at høyet blir sølete kan du ha det i en høyhekk, så kaninen kan dra ut høyet etter behov.Les mer om fôring av kanin her.

Ekstra løpegård

Hvis du har plass kan du i tillegg sette opp en ekstra løpegård med flyttbare gjerder. Da får kaninen utforsket nye og større steder. Men husk at med slike løpegårder er det viktig at du holder oppsyn.

Ut på tur

Du kan også ta med deg kaninen din på tur. Det behøver ikke være så langt, en liten runde i hagen kan være nok. Sett opp hindre for kaninen din, så blir det ekstra utfordrende og ikke minst noe dere kan gjøre sammen.

Vurderer du å ha kaninen ute på vinteren? Les mer her.

Les mer om dagliglivet med kaniner her.