Avbildet: Kanin som koser seg i gresset med å spise blader

Smådyr og ferietid

Hva gjør du med din kanin, gnager eller fugl når du reiser på ferie? Tar du dyret med, setter du den på et dyrepensjonat eller lar du noen du kjenner passer dyret? Vi gir deg noen tips og råd.

Skal kjæledyret være hjemme mens du er på ferie?

Før du skaffer deg kanin, gnager eller fugl bør du snakke med venner og familie om hjelp til feriepass. Det er viktig at du informerer om fôring, renhold og lufteperioder, samt hvilken veterinær som skal kontaktes ved behov. Personen som passer kjæledyret ditt bør være over 16 år og noen som du kjenner godt og stoler på. Det beste er om personen kan bo hjemme hos deg mens du er borte, da blir det mindre forandring for dyret. Hvis det ikke lar seg gjøre må du sende med bur, leker og alt annet nødvendig utstyr. For å unngå skade på dyret kan det være lurt å ha det i et mindre transportbur med et teppe over under frakt, slik at den ikke blir stresset og beveger seg rundt i buret. Påse at dyret ikke utsettes for trekk, høye temperaturer eller mye bråk under transport.

Skal kjæledyret være med på ferie?

Både kanin, gnager og fugl kan være med på innlandsferie, til hytten eller på camping, men de fleste foretrekker å slippe transport med løfting av bur, skiftende temperaturer og mangel på ro. Som nevnt over bør du plassere dyret i et mindre transportbur. Det er også en fordel at de får sitt vante oppholdssted med kjente leker og utstyr i når dere er vel fremme. Hvis du har med deg en kanin eller gnager kan du la den få være ute i en sikker luftegård, eventuelt så kan lufte de i sele og bånd.

Skal du ta med deg kjæledyret ut av landet må du i god tid sette deg godt inn i regelverket til landet du skal reise til, samt innreise til Norge igjen. På grunn av smittefare er det strenge regler som gjelder og du må være forberedt på at kjæledyret ditt må både vaksineres, id-merkes, behandles og ha eget pass. På mattilsynets og tollvesenets hjemmeside kan du lese mer om innreise til Norge.

Les også om ferietid:
Hund
Katt
Fisk