Bilde av en brun kanin

Aktiviser smådyret ditt

Har du en kanin eller en gnager? Også disse smådyrene trenger mosjon og aktivisering. Mosjon, riktig kosthold og aktivisering er den beste måten å forebygge sykdommer og adferdsproblemer på. Dessuten er et aktivisert smådyr et mye mer tilfreds smådyr!

Hvordan aktivisere ditt smådyr?

Kanin og gnagere trenger først og fremst god plass å boltre seg på. Buret bør ha leker og møbler tilpasset smådyret. Vi gir deg her en liten innføring i aktiviseringbehovet til de mest vanlige smådyrene.

Kanin

Kaniner er sosiale dyr og trives best i selskap med andre kaniner. Da vil de få godt med aktivitet og stimuli. Du kan også aktiviserer kaninen din ved å plassere mat på steder der den må anstrenge seg litt for å få tak i det. Hyller, huler og bokser i naturlig tremateriale er ypperlige til dette. Ellers finnes det mange typer leker og spill hvor du kan gjemme godbitene. Kaninhopping er også en fin måte å aktivisere din kanin på. Les om kaninhopping her. Husk at kaninen må få komme ut av bur eller innhegning daglig, la den løpe og utforske på egen hånd, men sørg for at den er trygg for husets skumle gjenstander, som ledninger, trapper eller tunge dører.

Hamster

Hamstre er aktive om natten. Det er viktig å gi hamsteret et stort og innholdsrikt bur, hvor den kan aktivisere seg selv. Hamstre elsker å grave huler og ganger, så en kasse med smådyrsstrø er en perfekt lekeplass. Ellers kan du fylle buret med et løpehjul og spennende leker som hamsteret kan utforske. La hamsteret få komme ut på oppdagelsesferd med jevne mellomrom, men hold et godt øye med den. Huset kan ha mange potensielle farer.

Marsvin

Marsvin er aktive dyr og krever rikelig med mosjon. Gi marsvin et stor bur og innred med hus, tunneler og andre aktiviseringsleker. Ruller eller baller fylt med godbiter er en fin måte å gi marsvinet noe å bryne seg på. Også marsvin har behov for daglige, trygge turer utenfor buret. Også da må du følge med og se opp for husets farer. Om sommeren kan du gjerne la marsvinet luftes ute, de liker nemlig solskinn! Det aller beste er en rømningssikker innhegning som er beskyttet for rovdyr. Les mer om smådyr og uteliv her.

Les også:
Kaninhopping er gøy!