Bilde av en katt som er ute

Katter elsker utelivet

Det er ikke bare vi som våkner til liv når kalenderen trekker inn i vår- månedene, også pus våkner til liv. De fleste katter elsker å være ute og hvis katten din har kost seg inne i vinter, kan du være sikker på at han trekker ut nå som solstrålene forsiktig lyser inn gjennom vinduet.

Gi katten din frihet

Gi katten din frihet til å komme og gå som den selv ønsker ved å installere en katteluke. Katteluker får du fra den enkleste variant til luker som leser av microchipen til din katt, slik at kun din katt kommer ut og inn. Denne kan også vise hvilken retning din katt gikk sist, slik at du kan holde styr på om katten er inne eller ute.

Bor du i blokk finnes det stiger slik at katten din kan komme seg opp til en veranda.

I Buddy anbefaler vi å ID-merke katten din. I tillegg bør pus ha et halsbånd merket med navn og nummer og båndet bør være med selvutløsende lås.
Hvis du ikke har mulighet til å ha katteluke til din katt er det viktig at pus har en liggeplass ute som er lun, tørr, trekkfri og skjermet for direkte sollys.

Gammel vane er vond å vende

Katter skal alltid ha tilgang på mat, vann og do. Selv om pus er mye ute skal du ikke flytte på skåler eller dokasse, la de stå på plassen katten din er vant til. Hvis katten din ikke har katteluke kan du sette ut litt mat og vann i nærheten av liggeplassen.

Gjør noe sammen med katten din

Tilbring tid sammen med katten ute i hagen. Katter er sosiale dyr og setter pris på samvær med eieren sin. Leker som benyttes inne kan også benyttes ute. Katter beveger seg heller aldri langt fra hjemmet. Ofte vil de trives med å være ute i hagen der du er.

Skulle uhellet være ute

Katter er også utsatt for flått, ormbitt og andre farer på lik linje som hunder. Et førstehjelpsskrin er alltid lurt å ha liggende. Katter kan også havne i slåsskamp med andre katter eller dyr, og dermed ha behov for å få renset såret. Er katten alvorlig skadet må du alltid ta den med til veterinær.

Pinsett til å fjerne flått er også noe du som katteeier bør ha liggende. Ta deg tid til å jevnlig sjekke katten din for flått. Mistenker du at pus har blitt bitt av orm må du alltid oppsøke veterinær. Vær også obs på at katter beveger seg overalt når de er ute. Under bilen, og inn i bilen, inn i garasjer og låver. Ta alltid en ekstra titt!

Hva med innekatten?

Hvis du har en innekatt fordi du for eksempel bor langs en trafikkert vei er det viktig at du passer på at den får nok aktivitet og stimuli inne. Skulle du ønske å la den få teste utelivet kan du alltids ta den med ut i bånd, eventuelt sikre en liten luftegård eller balkong.

Les også:

Hvordan aktivisere katten

Lær deg kattens språk

Slik unngår du at katten klorer på møblene