Bilde av en valp

Vurderer du hund?

Vår og sommer er en fin tid å skaffe seg et kjæledyr på. Da har man gjerne en lengre ferie som man har mulighet til å tilbringe hjemme med det nye familiemedlemmet. Og så er jo alt så mye lettere om sommeren! Men det å skaffe et kjæledyr skal ikke være en lett avgjørelse. Som potensiell ny kjæledyrseier bør du tenkte godt i gjennom ansvaret det medfører og om det passer deg eller din families livssituasjon. Du må også sette deg godt inn i hva ditt kjæledyr krever av oppmerksomhet, aktivisering, stell, fôr og ikke minst kostnad. Hvis du vurderer hund er det flere ting du bør tenke gjennom i forkant. Under tar vi for oss disse i korte trekk.

Passer en hund inn i din hverdag?

Hvordan er din livssituasjon, har du tid til et kjæledyr som krever både stell, omsorg og aktivisering? Er alle i familien enige om at et kjæledyr passer inn? Dette bør være noe av det første man tenker gjennom og blir enige om. Skaffer du deg en hund har du påtatt deg et ansvar for et levende vesen som kan leve opptil 13 år. I tillegg er det det økonomiske aspektet. En hund krever fôr, utstyr og veterinæroppfølgning.

Hva slags hund skal du ha?

Hvis du og din familie har bestemt at dere har tid, råd og omsorg nok til å skaffe en hund bør dere tenke gjennom hva slags hund dere ønsker. Det finnes mange ulike raser å velge mellom. Og hver enkelt rase har ulikt lynne og krav. Noen raser krever mye aktivitet og noen passer bedre i småbarnsfamilier enn andre. Det er viktig at du som kjæledyreier vet hva slags rase som passer for deg. Skal du ha en hann eller en hunn-hund? Skal hunden være en omplasseringshund eller en valp fra oppdretter? Skal hunden være langhåret eller korthåret? Igjen må du tenkte gjennom hva som passer for deg og din familie. Det kan være lurt og låne en hund fra noen du kjenner før du bestemmer deg.

Hvor finner du ditt nye familiemedlem?

Når du har bestemt deg for hva slags hund du skal ha kan letingen begynne. Hvis du ønsker en omplasseringshund kan din lokale dyrebeskyttelse hjelpe deg med å finne en hund. Ønsker du en valp fra oppdretter kan du finne dette via relevante nettsider, organisasjoner eller raseklubber.

Hva slags utstyr krever en hund?

En hund krever blant annet riktig fôr, mat- og vannskål, leker, halsbånd og kobbel, refleksvest, tursele, bur til bilen og en liggeplass i hjemmet,. Er du aktiv ute bør hunden din også ha potesokker, regn- og varmedekken. Husk også hundeposer til turen. Hunder trenger også stell, så en kam, børste, klotang, shampoo og balsam bør du også ha. Du kan lese mer om utstyret du trenger her.

Hund i feiren?

Når du skaffer deg hund bør du også sørge for at du har noen du stoler på som kan passe hunden når du er på borte. Ofte er det best for hunden din å få bo hos noen den kjenner fra før. Husk at dette må være personer over 16 år. Alternativt kan du plassere hunden på en hundepensjonat. Undersøk stedet, gjør litt research i forkant og lytt til andres erfaringer. Besøk gjerne pensjonatet med hunden din før avreise.

Les også:
Å lære valpen å gå i bånd

Vær en god hundeleder

Lær deg hundens språk