Avbildet: Maren Teien fra Superhundene

Vi har snakket med Maren fra Superhundene!

Du har sikkert sett henne i programmet Superhundene på NRK, hvor Maren Rørvik trener omplasseringshunder til å bistå mennesker som trenger litt ekstra hjelp i hverdagen. Vi har vært så heldige å få snakke med Maren om klikkertrening!

Maren Rørvik har holdt på med hundetrening hele livet og har vunnet flere mesterskap i lydighet. Maren kan vise til flere instruktørutdannelser og en mastergrad i etologi, læren om dyrs atferd.

-Jeg bruker klikkertrening i tillegg til flere andre metoder, forteller Maren. Klikketrening er en fin måte å få hunden til å tenke selvstendig og til å ta initiativ i treningen på. Det er et metodeverk der man som eier er litt i bakgrunn og hunden må selv løse oppgaven.

Hva er klikkertrening?

Vi spør Maren, hva konkret er klikkertrening?

-I klikkertrening har man fokus på å belønne riktig atferd. Hunden skal selv forstå hva som er riktig og vi belønner den minste lille ting som er i nærheten av vårt hovedmål med treningen.  Det kan være ren oppdragelse i det daglige eller triks vi ønsker å lære hunden. Hunden får et signal, i form av klikk når den gjøre noe rett, og får deretter en belønning. Belønningen bør være en skikkelig favoritt godbit eller litt lek. Vi belønner oss altså frem til målet, isteden for å hjelpe hunden, eller fokusere på alt hunden gjør feil, forklarer hun.

Hvordan går man frem med klikkertrening?

Maren deler gjerne en liten oppskrift, et konkret eksempel på hvordan man kan bruke klikkertrening.

-Når hunden gjøre noe riktig får den et signal som markerer det nøyaktige tidspunktet den gjorde noe rett, forklarer Maren. Her velger de fleste å bruke en klikker, men man kan også bruke stemmen sin eller en annen form for signal som hunden forstår.

Et eksempel mange kan relatere seg til er å få hunden til å legge seg på plassen sin, og da kan man gå frem slik:

  1. Belønn at hunden ser på sengen. Altså lag et klikk nøyaktig i det tidspunktet hunden ser på sengen. Deretter gir du hunden en eller flere godbiter. Så repeterer du steget før du går videre til neste steg.
  2. Belønn noen ganger at hunden tar et skritt mot sengen.
  3. Belønn først når hunden har gått 2-3 skritt mot sengen, deretter flere og flere skritt i riktig retning.
  4. Belønn flere ganger at hunden går opp i sengen.
  5. Når hunden står i sengen, så venter du på at hunden senker hode før du belønner, deretter at den senker det litt lavere og litt lavere, helt til hunden også legger seg ned i sengen.
  6. Deretter må man legge på kommandoord når hunden gjør hele atferdsrekken på eget initiativ.

-Husk at belønn betyr et klikk og så godbit, legger Maren til. Hun forteller videre at under treningen skal du helst stå på samme plass, ikke vise, mase eller peke. Din oppgave er å holde hunden aktiv ved at du flytter deg litt hvis hunden blir passiv.

Hva trenger man av utstyr?

Maren forteller at til klikkertrening trenger du godbiter som hunden din synes er skikkelig gode.

-selv bruker jeg kjøtt som er rått, tørket eller frysetørket, eller kjøttrike godbitpølser som er saftige og smaksrike, fortsetter hun. Man bør også ha en god klikker, og ikke minst god tålmodighet og et smittende godt humør, slik at hunden synes det er gøy, smiler Maren engasjert.

Ønsker du å vite mer om Maren og hennes hundetrening? Følg henne på instagram, hundetrener_maren eller sjekk ut hjemmesiden http://unity.dog

Les også:

Vær en god hundeleder

Hundens språk