Avbildet: Hund som følger eieren sin og titter opp på eieren

Vær en god hundeleder

Det å være en god og trygg leder for hunden din er ytterst viktig for å få en glad og velfungerende hund. Men hvordan er man en god leder? Hva kreves for å få en lydig og velfungerende hund? Vi gir deg et lite innblikk i det å bli en god hundeleder.

Før du skaffer hund

Før du går til anskaffelse av hund er det viktig at du skaffer deg god og oppdatert kunnskap om trening av hund, og da spesielt om den rasen du vurderer. De ulike rasene er forskjellig, har ulik lærevillighet og krever naturlig nok ulik oppfølgning. Når det nye familliemedlemmet er på plass er det lurt å gå på kurs med valpen, og begynn tidlig med trening og all tilvenning. Alt må læres, også det som ikke er så gøy. Men gjør man læringen på en god og trygg måte, så går det så mye enklere. Husk at det en valp lærer tidlig, sitter resten av livet.

Forsterke ønsket atferd

I Buddy har vi tro på treningsmetoder som går ut på å belønne hunden for ønsket atferd, fremfor straff.  Vi tror at en god hundeleder er rolig, trygg og tydelig. En god hundeleder bruker ros og kos til å skape harmoni og respekt mellom seg og hunden, men stiller også krav. Treningen skal ha en positiv tone og skje gjennom lek og samspill. Vær tålmodig og innstilt på at det krever tid og repetisjoner. Når hunden gjør noe riktig, så belønner du det med for eksempel godbit, leke eller ros og kos. Ofte er den en kombinasjon av disse som fungerer best. Finn det som fungerer best for deg og hunden din.

Kontakt og læring av navn

For å ha et godt grunnlag i treningen, må du ha god kontakt med hunden din. Hunden må være konsentrert og oppmerksom, og ikke minst kjenne sitt navn. Tren noen minutter hver dag, når hunden er valp. Bruk godbiter og leker, og ha valpen i bånd. Ved å ha valpen i bånd er det du som har styringen. Tiltrekk deg valpens oppmerksomhet ved å si valpens navn og belønn når den snur seg mot deg eller ser på deg. Etterhvert kan du holde godbiten opp mot ansiktet slik at valpen ser direkte på deg. Ros ved å bruke stemmen, fortelle valpen at den er flink. Etterhvert kan du erstatte godbiten med en leke hvis du ønsker det.

Godbiter i trening

Godbiter egner seg godt til trening og spesielt i trening der du ønsker hyppige repetisjoner. Er hunden din matglad kan en tørrfôrbit fungere, men for mange hunder må du nok ty til noe mer spennende og smakfult.

Lek i trening

De fleste hunder elsker å leke og noen må lære seg å leke. Lek kan være en fin måte å belønne riktig atferd på under trening, da lek er gøy og tilfører glede i treningen. Når hunden gjør som du ønsker kan du gi den favorittleken og leke sammen den. Husk at det er du som styrer leken og når leken er over.

Ros og kos i trening

Ros og kos bør alltid være en del av treningen og brukes sammen med belønning som godbiter eller lek. Hunden din vil sette pris på kos og positive tilbakemeldinger, som f.eks, BRA, FLINK. Bruk alltid verbal ros når hunden din gjøre noe riktig. Du kan også benytte deg av konkrete belønningsord, ved å fortelle hunden din at akkurat der gjorde den noe riktig. Bruk samme ord og intensitet hver gang, stopp treningen akkurat der og gi belønningen.

Klikkertrening

Klikkertrening er er fin innlæringsmetode. Klikkertrening fungerer litt på samme måten som å bruke belønningsord, men i stedenfor å bruke ordet, så bruker du en klikker kombinert med en godbit når hunden gjør som du ønsker. Eksempelvis når du ønsker å lære hunden din å sitte. I det hundens bakdel berører bakken eller gulvet, gir du en klikkelyd og en godbit. Selve kommandoordet, «sitt», bør komme først når du er 90% sikker på at adferden blir utført. Altså når du er sikker på at hunden setter seg, da begynner du med ordet «sitt».

Tilpass deg valpen

Husk at valpen blir fort sliten. Valper trenger mye søvn. Korte, hyppige økter fungerer best, gjerne når valpen er uthvilt, skal spise eller har lyst å leke. Og avslutt gjerne med noe valpen synes er gøy. Også voksne hunder blir slitne, husk pause og avslutt treningen hvis hunden virker sliten. Du får også bedre utbytte av treningen når hunden er uthvilt og oppmerksom.

Stimuli og mosjon

Stimuli og mosjon er også en viktig del for å få en veltilpasset hund. En hund som får nok mosjon og stimuli er en lykkeligere og roligere hund, en hund som ikke kjeder seg. Tilpass mengden mosjon til rasen du har og stimuler hunden med hjernetrimoppgaver som å lete etter godbiter. En hund som får nok mosjon og stimuli vil dessuten ikke ty så lett til å finne på ting på egen hånd, som å tygge på en sko eller tømme en sofapute for fyll, med andre ord uønsket atferd. Men husk at det er forskjell på en valp og en voksen hund når det gjelder stimuli og mosjon. Tilpass deg etter alder og rase. For mye aktivitet kan føre til en stresset hund så her gjelder det å finne den gyldne middelvei.

Sosialisering og miljøtrening

En viktig del av å ha en velfungerende hund er å ha en hund som er godt sosialisert. Ta med valpen overalt, venn den til andre dyr, mennesker og dine dagligdagse situasjoner. Og ikke minst situasjoner som de selv kommer ut for, slik som klipping av klør og det å være alene hjemme. Alt skal læres og tilvennes, men i kontrollerte former og ikke alt på en gang.

Sist, men ikke minst, kos masse med hunden din, vis den hvem som er flokken og hvem som er flokkens leder.

Les også:

Lær valpen å gå i bånd

Lær hunden å gå med kløv

Kloklipping av hund og katt

Kilder:

Dyreklinikk.no

Hunden.no

Mattilsynet.no

Forskning.no

Agria.no