Bilde av en glad valp ut på tur

Tips på varme sommerdager

Sommeren her til lands innebærer sjelden tropevarme og hetebølge, men på de varmeste dagene er det allikevel visse hensyn du som hundeeier bør ta.

Når det er vindstille og sola steker blir vi mennesker slappere og mindre lystne på fysisk aktivitet, og det samme gjelder våre firbeinte venner.

Begrens aktivitetene

Midt på dagen, når sola står høyt, er det lurt å unngå lange turer og mye aktivitet. Legg heller inn en deilig morgentur før temperaturen har rukket å stige, og finn på aktiviteter sammen med hunden din på ettermiddagen og kvelden. Husk også å legge inn nok pauser og å gi hunden mye fri til å slappe av på de aller varmeste dagene.

Asfalt og andre underlag kan bli veldig varme i solen, så legg heller turen over gress og på stier slik at det ikke blir for varmt og ubehagelig for potene.

Vann til lek og moro

Husk alltid å ha vann tilgjengelig til både deg selv og hunden din, også når dere er på tur. Det er viktig at hunden får drikke når den er tørst. Ved å legge noen isbiter i hundens vannskål holder vannet seg kjølig lenger. Ved å bruke en drikkefontene oppfordrer du hunden til å drikke, da den får tilgang til rennende, kaldt vann. Les mer om vannprodukter her.

Vann er også fint for å kjøle ned poter og kropp, så la gjerne hunden få vasse i vannet hvis dere er i nærheten av en strand, eller fyll et lite plaskebasseng som hunden kan avkjøle seg i. På varme sommerdager er også svømmetrening og vannlek ypperlige aktiviteter. Hvis hunden ikke er vant til vann og ikke er svømmedyktig, så la den gradvis venne seg til å leke i vannet til den kjenner seg trygg og kan lokkes ut på dypere vann. Her kan du lese mer om hunder og svømming.

Tar du med deg hunden på en forfriskende båttur, så husk redningsvest til både deg og hunden. Skal du ferdes på åpent hav, så bør hunden festes med en line festet til båten. Da risikerer du ikke at hunden sklir og faller i vannet. Her kan du lese flere tips om hund i båt.

Bilde av en hunder som leker med en ball i vann.

Freesbee og såpebobler

De fleste hunder elsker å leke, og på varme sommerdager kan du invitere til lek i strandkanten eller i hagen med morsomme aktivitetsleker som freesbee og ball. Noen ganger holder det å kaste freesbee eller ball noen få ganger frem og tilbake, før hunden blir sliten. Andre ganger kan hunden leke i timevis. Ta hensyn til temperatur og hundens form, og legg inn pauser underveis i leken.

Vil du ha en roligere lek, er såpebobler til hund en fin aktivitet. Blås ut boblene og la hunden ”jakte” på dem. En koselig lek som gir fin kontakt med hunden!

Kjøleprodukter

Det finnes fine kjøleprodukter til hund, bla. kjøleteppe, kjølevest, burvifte, drikkeflaske til bur etc. Kjøleprodukter kan du lese mer om her: kjøleprodukter til hund.

Aldri forlat hunden i bilen

Det kan ikke sies ofte nok: Du må aldri forlate en hund alene i bilen på en varm sommerdag, selv om bilen står i skyggen. På bare få minutter blir det uholdbart varmt i bilen, og fordi hunder ikke svetter på samme måte som oss mennesker blir de lettere overopphetet. Det hjelper heller ikke å ha en liten glippe på vinduene mens du er borte. Dersom du må gå fra hunden en kort stund, så la hunden ligge i bur bak i bilen med tilgang til vann og med bagasjedøren fullt åpen. Parker alltid i skyggen.

Heteslag

Hvis du merker at hunden peser unormalt mye, er slapp og virker forvirret og apatisk, så kan den ha fått heteslag. Da er det viktig at du passer på at den gradvis kjøles ned, gjerne med kjølige omslag (ikke iskalde) og får tilbud om vann. Ta en tur til veterinæren i etterkant for å forsikre deg om at hunden ikke har fått varig skade.

Kilde: dyrevernalliansen.no, Mosengsdyreklinikk.no, Oslo-hundeskole.no, dyrenett.no