Avbildet: Mann med sykkel og en schæfer

Ta med hunden på sykkeltur!

Sykling er fin mosjon både for oss mennesker og for hunden. Hvorfor ikke ta hunden med når du skal sykle?

Hvordan venne hunden til sykling?

Det er nyttig at hunden innehar en viss grad av dressurtrening og lydighet fra før. Det vil forenkle prosessen. Du kan eventuelt lære hunden en egen kommando som betyr at den nå skal gå på din venstre side. Når du sykler skal du alltid av sikkerhets hensyn befinne deg mellom hunden og trafikken. Det vil si at du har hunden på høyre side av deg – det motsatte av når hunden går fot.
Start med korte turer og velg steder med mykt underlag. Asfalt eller harde grusveier sliter på hundens ledd. Vær oppmerksom på at hunden også lettere kan bli øm eller sår på potene. Det kan være lurt å velge rolige områder der det ikke er alt for mange forstyrrelser eller mulige adspredelser for hunden i starten.

Hva bør du tenke på?

Ta alltid hensyn til været, er det varmt, så er ikke en sykkeltur det beste for hunden din. Er hunden din syk eller gammel bør du rådføre deg med veterinæren din før du tar hunden med på selv de korteste sykkelturer. Det vil alltid være forskjell på rasene, noen er mer utholdne enn andre. Lær rasen din å kjenne. Det er også viktig å huske på at som syklist har du en enorm kapasitet i forhold til hunden. Ikke sykle raskere enn at hunden kan holde trav ved siden av deg. Følg nøye med og vær oppmerksom på tretthetstegn. Husk å tilby hunden vann med jevne mellomrom.

Når kan man begynne å sykle med hunden?

Valper skal ikke utsettes for tung fysisk trening og hunden bør være tilnærmet utvokst før man begynner å sykle med den. Generelt kan man si at når hunden er fylt 18 måneder og ellers ikke lider av noen kjente problemer eller sykdommer kan man begynne å introdusere sykling som aktivitet. Det vil selvfølgelig være rasemessige forskjeller, en tyngre hund vil kreve mer tid før bein og ledd er klare for belastningen. Lær din hund å kjenne og rådfør deg med fagfolk.

Hva trenger du av utstyr?

Uansett hvordan du velger å feste hunden til sykkelen er det smart med en tilpasset sele i god kvalitet. Selen må gjerne være polstret i brystdelen og ha gode brede reimer. Mange velger å bruke en sykkelkobling – såkalt springer – et feste som monteres på sykkelen. Denne finnes i flere varianter. Du vil også trenge en sterk line.
En liten hund kan kanskje ha behov for å ta noen pauser i løpet av turen. Det finnes praktiske sykkelkurver i forskjellige varianter som hunden kan sitte i og ta en hvil. Sykkelkurv kan være et smart grep hvis du har en eller flere små valper. På denne måten kan dere dra ut på oppdagelsesferd med sykkel.

God tur!

Les også:

Ta med hunden på løpetur!

Svømming er gøy og sunt!

Kilde:

Agria.no
Felleskjopet.no