Bilde av en hund som hopper i vann

Svømming er gøy og sunt

Sommeren nærmer seg og hva er vel bedre enn å bade, leke og svømme! For hunden din er det både gøy og god trening. De fleste hunder kan svømme, men mange må allikevel vennes til det.

Hvordan lære hunden din å svømme?

Noen hunder hopper ut i vannet av seg selv og elsker det! Mens andre trenger litt mer tid og tilvenning. Når du skal venne hunden din til vann og svømming må du starte forsiktig, helst fra den er valp. Bli gjerne med hunden ut i vannet. Gjør det til en lek, kast en flyteleke med korte avstader. Flytt deg selv og leken litt og litt lengre ut. Støtt hunden med en hånd under magen, eventuelt bruk en flytevest, det vil gi hunden en følelse av trygghet og mer riktig teknikk. Det som er viktig er å gjøre det på hundens premisser. Ikke tving eller kast hunden uti, la den prøve seg og bli trygg.

Hvorfor er svømming bra for hunden?

Som for oss mennesker er svømming bra for hunden, da det er skånsomt og det trener både styrke, kondisjon, beveglighet, koordinasjon og balanse. Og så er det jo gøy! Og noe du og hunden din kan gjøre sammen. På en varm sommerdag er det perfekt aktivisering, hvor hunden også får kjøle seg ned.

Ta noen forhåndsregler

  • Husk at det er båndtvang under stort sett hele badesesongen. Unngå strender eller andre badesteder der det er mye folk, da en våt hund som plasker rundt i vannet og rister seg når den kommer opp kan være forstyrrende for andre. Bruk eventuelt langline.
  • Saltvann kan skade pelsen. Pass på å skyll hunden godt i dusjen eller annet ferskvann etter et bad i saltvann.
  • Fuktig pels kan føre til eksem og andre hudproblemer. Dette kan unngås ved å tørke hunden godt etter bading. Spesielt på utsatte områder som for eksempel ører. Frotteringen vil også være bra for hundens blodomløp.
  • Pass på at hunden ikke svømmer for langt ut hvis du ikke er sikker på at den kommer på innkalling. Overivrige badehunder kan glemme sin egen begrensning og i verste fall ikke ha krefter til å komme tilbake til land.
  • Er vannet kaldt, er begrensning av badingen spesielt viktig. Kaldt vann kan gi hunden kramper. De fleste hunder har imidlertid et godt fettlag i pelsen som skal gjøre at de tåler kaldt vann godt.