Avbildet: Hundeeier som sjekker hundens tenner

Slik holder du hundens tenner friske

Akkurat som hos oss mennesker er tannpleie viktig for hunden din. Jevnlig stell og årlig sjekk hos veterinær er den beste måten på å forebygge tann problemene på.

Hvordan ser en frisk munn ut?

Du ser at hundens munn er sunn når hunden har hvite og hele tenner, og et svakt rosa tannkjøtt. Munnen til hunden skal også være helt uten vond lukt.

Hvordan vet du at hunden har redusert tannhelse?

Hvis hunden din spiser dårligere og i tillegg viser en eller flere av symptomene under, bør du kontakte veterinær for kontroll.

  • Gule og brune tannsteinoppsamlinger ved tannkjøttet
  • Hovent, rødt og/eller blødende tannkjøtt tyder på infeksjon
  • Dårlig ånde

Hvorfor er det viktig å stelle hundens tenner?

Det å gi riktig tannstell er viktig for å forebyggende hunden sin helse. Jo tidligere du starter å forebygge, jo bedre er det. Husk at det aldri er for sent, men det krever mer arbeid og tålmodighet å venne en voksen hund til tannpleie, enn en valp.

Gjennom hundens liv bør du som eier hele tiden holde et øye med hundens tenner. Hunden kan utvikle tannråte, tannstein og betennelse i tannkjøttet. Skrekkopplevelsen for alle hundeeiere er om man som konsekvens ender med å måtte trekke mange av hundens tenner fordi du ikke har hatt jevnlig stell av hundens tenner.

Når bør du starte å pusse hundens tenner?

Det er ikke alltid lett å venne hunden til tannpuss, men starter du mens hunden er valp, blir hunden som oftest komfortabelt med tannpussen. Gjør tannpussen til en rutine, gjerne rett før en luftetur eller med en godbit slik at hunden din forbinder tannpussen med noe positivt. Husk, det tar noen dager før hunden blir komfortabel med denne prosessen. Kosesnakk gjerne med hunden samtidig.

En valp har normalt ikke tannstein, men tar du ikke dine forhåndsregler som hundeeier, kan hunden få tannstein når den kommer over valpestadiet. Når du anskaffer deg valp anbefaler vi at du går til innkjøp av basis tannpleieprodukter. Tropiclean oral care kit for dogs, er et eksempel på en god startpakke som du får kjøpt i de fleste Buddy butikker.

Hvor ofte bør du pusse hundens tenner?

Som hundeeier bør du ta vare på hundens tenner akkurat som du tar vare på dine egne tenner, med jevnlig tannpuss. Et tips er at du bør pusser hundens tenner hver dag.

Hva bør du pusse hundens tenner med?

Du bør bruke egen tannkrem for hund, som er trygg for hunden. Smaken på hundetannkrem er god, og de aller fleste hunder liker hundetannkremen. Bruker du også en ergonomisk tannbørste kan tannpussen gå lettere. Tannkremen fra Petosan til hund er utviklet i samarbeide mellom tannleger og dyrleger, som du får kjøpt i de fleste Buddy butikker. Et annet godt produkt som vi anbefaler er Tropiclean sin tannkrem. Om du benytter vanlig mennesketannkrem, kan det føre til urolig mage hos hunden.

Skulle ikke hunden like at du pusser tennene med tannbørste, kan du kjøpe og bruke Oral Cleaner fingertannbørste i microfiber som du får kjøpt i de fleste Buddy butikker.

Hvordan kan du gå frem for å pusse hundens tenner?

I begynnelsen starter du med at hunden får smake på tannkremen. Etter et par ganger lar du hunden smake, og så stryker du over tannkjøttet med tannkrem. Bruk fingrene dine når du gjør dette. Deretter gjentar du prosessen med tannbørsten. Start med hundens bakerste tenner og jobb deg fremover. Ha en sirkulær bevegelse, akkurat som du børster dine egne tenner. Ikke bruk mer enn 30 sekunder på å pusse tennene til hunden og ikke puss alle tennene samtidig, men puss tennene gradvis.

Hvor ofte bør du ha kontroll hos veterinær?

Etter at hunden har passert 3 år viser undersøkelser at så mye som 80% av hundene opplever tannrelaterte plager. Dermed er tannrelaterte plager et av de aller vanligste problemene for en hund.  Det anbefales for hund en årlig kontroll hos veterinær.

Kilder:

Hundehelse.no

TV2

Agria

Felleskjøpet

Hunden.no

Hill`s