Avbildet: Hund som blir børstet, børsten full av pels

Røyting hos hund og katt

Våren og høsten fører med seg mer røyting. Røyting er naturlig for de fleste hunder og katter, og de fleste røyter mer om våren og høsten, da de tilpasser pelsen til sesongen. Man kan ikke fjerne røytingen, da dette er en naturlig prosess, men det finnes grep man kan ta for å redusere pels på klær, i hus og i bil.

Jevnlig børsting

Alle hunder og katter trenger jevnlig pelspleie, både bading og børsting. Pelsen bør børstes og gres regelmessig, og oftere i røyteperiodene. Ved å gre kjæledyret ditt reduserer du ikke bare røytingen, men du unngår at pelsen klumper seg. Klumper i pelsen kan lugge og gi dyret stram, sår, irritert og betent hud. Overgang mellom buk og bein, bak ører og rundt halsbånd eller sele er spesielt utsatt for klumper. Før du bader kjæledyret ditt anbefaler vi  å børste pelsen.

Utstyr til pelsstell

Hvilket utstyr du trenger til din hund og katt vil avhenge av pelstype. Her er noen tips: Lang og tykk pels – grovtagget kam og børste. Lang pels og underull – underullskam, karde og børste. Strihårete raser- metallkam, fintannet på en side og grov på den andre, samt karde. Korthåret rase – hundehanske eller gummikarde, ellers er FurMinator et godt produkt for å fjerne underpels og løse hår.

Andre årsaker til røyting

Hvis kjæledyret ditt røyter unormalt mye kan det være flere årsaker til det.

Løpetid og svangerskap

Tisper røyter ekstra i forbindelse med løpetid og etter å ha født valper. Det samme kan forekomme ved innbilt svangerskap.

Feilernæring

Feilernæring er også en stor årsak til pelsfall. Det viktigste du gjør er å gi kjæledyret ditt riktig ernæring. Dyr, slik som oss mennesker, er avhengig av riktig sammensetning av proteiner, fettsyrer, sink og vitaminer. Ofte er det en sammenheng mellom pris og kvalitet på fôret du kjøper. Prøv deg frem på ulike fôrmerker og finn et som passer for ditt kjæledyr. Fiskeoljer og b-vitaminer kan være med på å gi kjæledyret ditt en sunn pels.

Sykdom

Ved sykdom kan røyting være et symptom. Hvis hunden eller katten din mangler mat – og drikkelyst, har unormal avføring, kløe, og slikker seg mer enn vanlig bør du oppsøke veterinær.

Kosestund

Gjør pelspleie til en kosestund for deg og ditt kjæledyr. Begynn tidlig, når pus er kattunge og hunden er valp. Vær rolig, bestemt og rosende. Ved å venne hunden eller katten din til pelspleie tidlig, vil det senere være mye lettere. Husk å gi hunden eller katten din belønning etter pleien.

Les også:
Pels-og potepleie

Kloklipping av hund og katt