Avbildet: hund som blir vasket og får potene stelt

Pels- og potepleie

Alle hunder trenger jevnlig pels- og potepleie, året rundt. Men visse tider på året krever litt ekstra pleie. Høsten og vinteren kan være sølete. Skitt og salt fra veier sliter på både pels og poter. Og våren kan være våt og gjørmete.

Ved jevnlig bading, børsting og stell holder du pelsen fin og sunn, samt at du reduserer røytingen. Dessuten er det lettere å oppdage ulike plager i form av skader, kutt, eksem, lus og ørebetennelse ved at du pleier hunden. Venn hunden forsiktig til pleie fra den er valp, gjør det det til en hyggestund for deg og hunden.

Hvordan stelle pelsen til hunden?

Hvor ofte du pleier pelsen til hunden din varierer på type pels. Glatthåret pels krever mindre stell enn langhåret. Og hvor skitten hunden er, spiller jo også en rolle.

Regelmessig børsting av pelsen

Børst og gre pelsen regelmessig, i røyteperioder (vår og høst) må du gjøre det oftere. Børst alltid før du bader hunden din, på den måten unngår du at pelsen klumper seg. Tover og klumper i pelsen, kan lugge og gi hunden stram, sår, irritert og betent hud. Overgangen mellom buk og bein, bak ører og rundt halsbånd eller sele er spesielt utsatt for toving.

Hunder skal også bades

Bad hunden din ved behov. Velg en shampoo og balsam som passer din hund, ikke bruk hårprodukter beregnet til mennesker. Skyll grundig etter vask. Ofte kan et badekar eller en balje være det enkleste, men også dusj fungerer. Det kan være lurt å bruke en sklimatte slik at hunden ikke sklir og skader seg hvis den blir urolig. Tørk hunden med et håndkle, eller en egnet føner for pelsdyr.

Statisk pels?

Hvis pelsen til hunden din er veldig statisk, noe den ofte kan være om høsten og vinteren, kan du spraye den med en antistatisk spray. Bruk en antistatisk kam eller børster med naturbust, disse er bedre egnet på statisk pels.

Hvordan ta vare på potene til hunden?

Potene trenger også jevnlig stell og pleie, da disse er ekstra utsatt, sjekk de og stell de jevnlig. Om sommeren er det fort gjort at hunden skader seg på torner, glasskår, eller at gressfrø og andre gjenstander setter seg fast mellom tærne. Om høsten og vinteren utsettes tredeputene for søle, skitt, salt og hard snø. Dette kan gjøre de såre og sprukne.

Pass på å klippe pelsen mellom tredeputene, da er det vanskeligere for kvister og snø å feste seg. Skyll alltid potene godt etter tur og tørk nøye for å forhindre sopp og kløe. Bruk potesalve for å forebygge tørre og sprukne tredeputer. Er det veldig kaldt eller dere ferdes i røft terreng, er potesokker absolutt å anbefale.

Les også:
Kloklipping av hund og katt
Røyting hos hund og katt