Avbildet: Mange hunder er redde på nyttårsaften.

Nyttår og kjæledyr

En kjempefest for oss tobente, men ikke like stas for våre kjæledyr. Mange kjæledyr, og da spesielt hunder, synes nyttårsaften er skummelt med raketter, høye lyder, stress og forandring i nære omgivelser. Buddy oppfordrer alle til å vise hensyn til kjæledyrene på denne dagen. Ikke skyt raketter hele dagen, men vent til kvelden! Og skyt kun på nyttårsaften.

Hvordan vet man at hunden er stresset?

Typisk for en hund som får angst eller blir stresset er at den forsøker å gjemme seg eller flykte fra situasjonen. Ofte kan den skjelve, bli urolig, pese, slikke overdrevent mye på for eksempel poter, eller hyle, bjeffe og til og med gjøre fra seg på gulvet. Noen hunder kan også gå løs på inventaret.

Venn valpen til lyder

Det aller beste er å venne hunden gradvis til slike lyder fra de er valper. Clix CD’en har en rekke lydklipp som du kan spille av for hunden med jevne mellomrom. Slik at den sakte med sikkert venner seg til høye lyder.

Hva bør man gjøre for å roe hunden?

Påse at hunden har fått godt med mosjon og stimuli på selve nyttårsaften, en lang tur på ettermiddagen gjør i hvert fall hunden mindre urolig. Og sørg for at hunden er god og mett, en mett hund faller lettere til ro.

Gi også hunden kos og oppmerksomhet, og ikke la den være alene hjemme! Hold hunden unna situasjonene som gjør den urolig. Hvis hunden er redd, ikke ta den med ut. Det finnes også en rekke aktivitetsleker hunden kan leke med inne. På den måten får den hjernetrim og du tar fokuset vekk fra det ubehagelige.

Hvis hunden fremdeles er urolig finnes det ulike produkter som virker beroligende på hunden. D.A.P er hundens naturlige beroligende feromon. D.A.P får du i ulike varianter; plugg til stikkontakten, spray og halsbånd som f.eks. Adaptil. Et annet alternativ er Thundershirt. Dette er en trøye som virker beroligende på kjæledyret da den gir en følelse av at noen holder rundt dyret.

Kennel eller beroligende?

Hvis ingen av disse alternativene fungere kan man vurdere kennel, eller reise en plass der det er mindre støy. Som siste utvei kan du få beroligende middel på resept hos veterinæren. Men husk at en hund på slike beroligende midler må ha kontinuerlig tilsyn. Gi aldri kjæledyret ditt medisiner som ikke er avklart med veterinær.