Bilde av en valp som lærer å gå pent i bånd

Lær valpen å gå i bånd

Å lære valpen å gå pent i bånd er en viktig grunntrening. Turen blir mer behagelig for både deg, hunden din og omgivelsene hvis den er rolig, går pent og lystrer.

Hvor begynner man?

Det første du bør gjøre er å la valpen venne seg til å ha halsbånd på. Begynn med en gang du har valpen i hus. La den ha halsbåndet på også innendørs. Den vil sikkert virke plaget av dette, men det er ingen fare og den vil rask venne seg til det.

I begynnelsen kan det være vanskelig å få valpen til gå samme retning som deg, og den vil trolig være mer opptatt av båndet enn å gå. I starten kan det være greit å bare følge valpen og etterhvert venne den til å følge deg. Begynn forsiktig med å styre valpen ved å trekke lett i båndet, samtidig som du kaller på den. Unngå å trekke for hardt i båndet da valpen mest sannsynlig vil sette seg på bakbena. Lær valpen at kommadoen «her» betyr at den skal gå sammen med deg innenfor en viss avstand.

Alltid slakt bånd

Båndet skal alltid være slakt og ikke stramt. Og gå med båndet i spenn er stressende for både deg og hunden. Vis med bestemt vennlighet at det er du som bestemmer når hunden din kan snuse fritt i litt lengre bånd og når den skal gå pent ved siden av deg. Vær konsekvent hele tiden.

Når valpen trekker i båndet

Hvis valpen trekker i båndet, skal du stanse og holde i båndet inntil valpen retter fokus mot deg. Kall på den og gi den rikelig med ros når den kommer til deg.Og lære hunden å komme når du kaller på den er også noe du bør jobbe med. Du kan forsterke rosen ved å gi en godbit, det kan være lurt å velge noen litt sunnere godbiter, eventuelt godbiter ment til valp.

Når du har fått oppmerksomheten til valpen og gitt den ros, kan du begynne å gå igjen, samtidig som du med kommadoen «her» og med kroppen forsøker å få valpen til å holde seg nær deg. Når valpen begynner å forstå betydningen av «her», kan du trekke forsiktig i båndet som et signal. Husk alltid å rose underveis når valpen går pent. Å rose når den gjør noe riktig er nesten viktigst. Også da kan du gi den en godbit.

Antitrekksele

Alternativt kan du bruke en antitrekksele på valpen. VGW selen Beginners er et alternativ på antitrekkseler tilpasset til valp. Selen er anatomisk korrekt og kan tilpasses hunden ettersom den vokser. VGW selen fungere slik at man fester båndet på bogen, da har du mer kontroll på hunden din. Hunden vil gjøre en halvvolt mot deg og få kontakt med deg, fremfor å trekke videre. Dette gjør også selen skånsom mot nakke og rygg. Selen gir også hunden et bedre bevegelsesmønster, da hunden kan bevege seg fritt i selen, hvilket gjør at muskler og ledd arbeider mer naturlig. En slik sele kan du også bruke på voksne hunder som trekker i bånd.

Stikkordet er uansett tålmodighet og vær konsekvent! Lykke til!

VGW-selen finnes i fargene svart, lyserosa, rosa og lyse blå.

Les også:
Ta med hunden på løpetur!
Valp i hus