Avbildet: Hund spiser fôr

Hvordan fôre hunden riktig?

Akkurat som oss mennesker har hunder ulike preferanser og næringsbehov, og både alder, atferd og kroppsbygning spiller inn.

Hundefôrtilbudet er stort og variert og du må regne med å måtte prøve deg frem til du finner et næringsrikt kosthold som hunden din trives med. Men det finnes noen faktorer som er med på å avgjøre hvilket fôr du skal velge.

Ulike hunderaser krever ulikt fôr

Proteiner, fett, mineraler, vitaminer og karbohydrater er næringsstoffer som alle hunder trenger, uavhengig av rase. Men de ulike hunderasene skiller seg fra hverandre i størrelse, pelstype, kroppsbygning og atferd, og dette er med på å påvirke hundens spesifikke næringsbehov.

Akkurat som for oss mennesker, så trenger en hund med et lavt aktvitetsnivå mindre mat enn en aktiv hund for å unngå å bli overvektig. Enkelte hunderaser er også kjent for å ha lett for å legge på seg, slik som for eksempel labradorer, og disse rasene trenger derfor fôr med et lavt kaloriinnhold.

Muskuløse og kraftige hunder, slik som for eksempel schæfere, belaster ofte leddene sine maksimalt når de er i aktivitet. Derfor trenger de gjerne et spesielt næringsrikt fôr som styrker skjelett og ledd. Pelsen påvirker også næringsbehovet, og en langhåret hund har et større behov for fettsyrer og fosforrike proteiner for å vedlikeholde pelsen, enn en hund med kort pels.

Avbildet: To hunder i lek

Alderen påvirker

Hundens alder har også innvirkning på næringsbehovet, og der en valp trenger hyppige måltider med næringsrik mat, klarer ofte eldre hunder seg med mindre og færre måltider. Heldigvis får du kjøpt kvalitetsfôr som er spesialtilpasset alle hundens livsstadier.

Små valper skal spise fôr som inneholder de næringsstoffene som er viktige for at vekt, skjelett og muskler skal utvikle seg riktig. Ettersom de er i voksestadiet så trenger de hyppigere måltider enn voksne hunder, gjerne tre til fire ganger om dagen. Valper tåler i liten grad stivelse, og fôret skal bestå av lettfordøyelige proteiner, gjerne tilsatt ekstra antioksidanter og Omega-3.

En voksen hund har gjerne et mindre matbehov enn en valp fordi den ikke trenger ekstra energi til å vokse. Hundens størrelse og aktivitetsnivå er avgjørende for fôrmengden, men ofte er det passelig med to faste måltider om dagen.
Når hunden derimot blir omkring sju år, anbefales det å endre kostholdet slik at det tilpasses en aldrende hund. Eldre hunder er gjerne mindre aktive, har en tregere fordøyelse og mister ofte muskelmasse og blir tynnere. Derfor er det viktig å tilpasse hundens kosthold til en mer passiv fase av livet. Eldre hunder kan også ha godt av fôr med ekstra tilskudd av Omega-3-fettsyrer som styrker syn, hindrer leddplager og bedrer blodgjennomstrømningen i vitale organer.

Avbildet: Tispe med valp

Drektige tisper

For en drektig tispe endres behovet for næring utover i drektighetstiden, og det hun spiser kan ha stor innvirkning på de nyfødte valpenes utvikling. I de første 42 dagene øker ikke energibehovet til tispa nevneverdig, og derfor trenger hun næringsrikt fôr som hindrer overvekt. I de om lag tjue siste dagene av drektigheten, øker både energibehovet og vekten, og det er viktig å passe på at tispa får i seg nok næring.

Hjemmelaget fôr?

De fleste velger å kjøpe hundefôr ferdig i butikken, enten de velger tørrfôr, våtfôr eller råfôr. Det er også mulig å lage hundematen selv, men det krever at du setter deg nøye inn i hvilke næringsmessige behov hunden har, og passer på at kostholdet blir balansert. Dessverre er det en stor risiko for feilernæring og helseproblemer hvis du ikke har god nok kunnskap om hundens ernæringsbehov.

Husk at du uansett alltid skal introdusere nytt fôr gradvis over flere dager, slik at du unngår at hunden din får problemer med magen som følge av et brått fôrbytte.

Ikke gi hunden din dette

  • Unngår bein av fugl og fisk, samt tynne kotelettbein, da dette lett kan sette seg fast i tarmsystemet.
  • Hunder kan blant annet ikke fordøye stivelsen som finnes i rå grønnsaker og kornprodukter. Kokte grønnsaker derimot kan fordøyes.
  • Unngå sterkt krydret mat og veldig fettrik mat, og ikke gi store mengder mat hunden ikke er vant med, da det lett fører til diaré og fordøyelsesproblemer.
  • Unngå melkeprodukter, da ikke alle hunder har evnen til å fordøye melk og kan utvikle diaré.
  • Druer og sjokolade er giftig for hunden.
  • Ikke gi hunden mat du ikke ville spist selv! Fordervet man kan gi alvorlig oppkast og diaré.

Gå til produkter – hundefôr.

Les også:

Fôre hunden med råfôr

Hos Buddy finner du kvalitetsfôr fra:

Kilder: Royal Canin, Hills, apotek1.no