Bilde av ei dame som sjekker hund for flått

Flått og kjæledyr – hva bør du vite?

Våren gjør sitt inntog og med varmere vær kommer også flåtten. Som kjæledyreier er det viktig at du sjekker dyret jevnlig og tar de grep som kan tas for å unngå flåtten.

Når er flåtten aktiv?

For at en flått skal overleve, trenger den et mildt og fuktig klima, og aktiviteten er størst i fra mai til september. Når gradestokken kryper over 5 grader våkner flåtten til liv.

Hvor lever flåtten?

Skogsflåtten er den som er mest utbredt i Norge. Den klatrer opp i gress, lyng og i busker for å komme seg over på et aktuelt vertsdyr. Tidligere har man sagt at flått ikke finnes i Nord-Norge, men i den senere tid ser man også at flåtten finner veien dit.

Hva gjør flåtten?

Flåtten lever av å suge blod fra ulike vertsdyr. Den kan angripe mennesker, husdyr og viltlevende dyr. Den fester seg til huden og suger blod. Flåtten trenger tre verter før den er ferdig utviklet. Det er denne vekslingen mellom vertene som kan overføre smittsomme bakterier, virus og parasitter. Tegn på sykdom forekommer ofte to til tre måneder etter at man har blitt bitt.

Hva kjennetegner sykdom?

Vonde ledd, feber og forstørrede lymfeknuter, kan være tegn på borreliose. Feber, dårlig mattlyst, forstørrede lymfeknuter og rennende øyne og nese kan være tegn på anaplasmose. Mistenker du sykdom på kjæledyret ditt må du alltid kontakte veterinær.

Hvordan oppdage flåttbitt?

Det er viktig at du som kjæledyreier sjekker dyret jevnlig. Flåtten vil kjennes som en liten klump under pelsen og i huden. Under selve blodsugingen kan flåtten også fremkalle lokale hudreaksjoner i form av betennelse eller væskeansamling. Hvis du oppdager flått må den fjernes. Hos Buddy har vi egne pinsetter og andre hjelpemidler til dette. Det er viktig at du får med hele munnpartiet på flåtten. Er du usikker på hvordan du skal gjøre dette, kontakt din lokale Buddy-butikk eller veterinær.

Hvordan kan du forebygge?

Det er viktig med god forebygging. Dyrebutikker selger produkter som skal forebygge flåttbitt. Hos Buddy kommer disse i form av spot on dråper, skum, halsbånd og produkter som sender ut ultalydbølger som flåtten ikke liker. Dette er naturlige midler som virker avstøtende på både flått og lopper. Men sjekk allikevel alltid hunden etter tur i skogen og andre utsatte steder.

Under ser du en video om hvordan man enkelt fjerner flått med O’Tom flåttang. Samt ZeroBugs, er produkt som sender ultralydbølger som flåtten ikke liker.