Avbildet: Hund og eier på ski i fjellet

Fjellvettreglene for hund

Vi nærmer oss påsken og mange setter kurs for hytta på fjellet. Skal du ha med deg hunden til fjells? Da er det noen fjellvettregler du bør sette deg inn i.

Avbildet: Fjellvettreglene for hund

1. Vis respekt for sola

Hunder kan også bli snøblinde, de er riktignok ikke like utsatte som oss mennesker, men enkelte raser (og hunder med nedsatt tåreproduksjon) kan bli snøblinde. Snøblindhet viser seg ofte ved at det begynner å renne fra øynene, som igjen blir røde og irriterte. Hunden kan ofte knipe igjen øynene og søker til mørkere steder for å unngå lys.

TIPS: Solbriller til hund.

2. Se opp for solbrenthet

Hunder kan bli solbrente, og tynnpelsede raser er mer utsatt enn andre. Ører og nese er særlig utsatt, samt kroppsdeler uten hår og pigmenter. Solbrenthet viser seg som skarpe røde merker eller i verste fall blemmer. Dekk til hunden eller bruk solkrem hvis det er veldig sterk sol.

TIPS: Dekken, bruk et tynt et hvis det er varmt. Bruk en parfymefri solkrem på utsatte steder.

3. Se opp for såre poter

Hard snø, slaps og salt kan slite på potene. Lang pels mellom tredeputene kan gjøre så is- og snøklumper danner seg under potene. Bruk potesalve og sørg for å klippe pelstustene som stikker ut under labben. Sørg også for at hunden alltid har velstelte klør. Lange klør sprekker, brekker og fliser seg lettere opp, og klo-skader kan være svært smertefullt.

TIPS: Potesalve, potesokker, impregneringsspray og saks.

4. Bruk riktig utstyr

Tilpass sele og kløv, og ikke minst vekt, etter hund og behov, slik at det ikke oppstår gnagsår eller skader. Det er viktig å gradvis venne hunden til nytt utstyr og ikke låne av andre. Husk at valper ikke skal gå med utstyr for tidlig.

TIPS: Begynn med forsiktig trening, litt av gangen og venn hunden til utstyr og vekt.

5. Legg ikke ut på langtur uten at hunden er trent

Hunder blir også slitne. Husk at du sklir fort avgårde på skiene. Tilpass fart og turlengde etter hvor trent hunden er. Det er tungt for hunden å gå i løssnø og samtidig trekke pulk eller mennesker. Tren godt før langturer! Vis også hensyn til andre turgjengere når du har med hund.

6. Vær rustet mot uhell

Ha med enkelt førstehjelpsutstyr som bandasjer, potesokk, potesalve, sportstape og sårsalve. Skal du på langtur kan det være lurt å rådføre deg med veterinæren din. Kanskje hunden din har spesielle behov eller trenger andre medisiner?

TIPS: Førstehjelpssett

7. Se opp for frostskader

Hunder kan få frostskader og enkelte områder på kroppen er mer utsatt, som ører, poter, hale og kjønnsorganer. Dersom uhellet er ute må du ikke forsøke å gni hunden varm da det kan ødelegge huden. Frostskader må behandles av veterinær. Hvis du har en tynnpelset hund, kan det være lurt å ha noe den kan ligge på under lange raster ute.

TIPS: Dekken, kuldekrem, testikkelvarmer, liggeunderlag

8. Pass godt på valpen i kulda

Ikke alle hunderaser er like godt tilpasset kulden. Utetiden må tilpasses temperaturen. Valper har ikke samme evne til å regulere kroppstemperaturen som voksne dyr, så ta spesielt hensyn til unge hunder.

9. Husk ekstra fôr

Hunden bruker mer energi når den er i aktivitet, og den bruker også mer når det er kaldt, for å holde kroppstemperaturen oppe. Det må du ta hensyn til når du fôrer. Dersom dere er på en krevende tur kan det være lurt å gi ekstra fôr eller tilsette ekstra fett i fôret. Husk flaske (r) med vann og drikkeskål, også hunden blir tørst.

TIPS: Flaske med skål, sammenleggbare skåler, høyenergi godbiter.

10. Ikke gi hunden sjokolade

I påsken blir det ekstra sjokolade på oss tobente, men husk at dette skal ikke hunden ha! Hunder tåler ikke stoffet teobromin, som finnes i kaffe, te, cola, kakao og sjokoladeprodukter. Selv små mengder sjokolade kan gi hunden uregelmessig puls og ånderett, i verste fall kan hunden bli forgiftet.

TIPS: Godbiter beregnet på hund

Les også om smarte produkter til påsketuren her.

Kilde: Mattilsynet