Avbildet: Husk utefuglene i vinter!

Ikke glem utefuglene i vinter!

Vi er inne i en kaldere periode og det er vanskeligere for utefuglene å finne mat. Du kan hjelpe de litt på vei ved ha mat tilgjengelig. Og så er det jo hyggelig med besøk i hagen! Vi gir deg noen råd!

Gode fôringsplasser

Dersom du ønsker å hjelpe småfuglene gjennom vinteren – kan du gi dem mat. Bruk litt tid på å tilrettelegge en egnet fôringsplass. Fuglene er utsatt både for naboens katt og større rovfugler som for eksempel spurvehauk. Det betyr at fôringsplassen må være sikret mot både bakke- og luftangrep. Et tradisjonelt fuglebrett vil ikke gi nødvendig beskyttelse. Det kan være en idé å legge fôringsplassen i en tett, litt større busk og eventuelt dekke til litt ekstra med greiner over. Et annet alternativ kan være å lage et stort bur av grovmasket netting med huller som ikke er større enn 8 – 10 cm. Her vil verken skjære eller haukefugler komme til. Fra taket i dette buret, kan du henge maten og godsakene til fuglene. Heng buret slik at du kan holde øye med det og glede deg over fuglene.

Avbildet: Utefugler som spiser av en foringsautomat.

Unngå fuglebrett

Noen fugler har en lei tendens til å skite i matfatet og forurense maten, dersom de får mat på et gammeldags fuglebrett. Småfuglene kan dermed bli utsatt for bakterieinfeksjoner, som i ytterste konsekvens kan være dødelig. Det er derfor lurt å benytte en fôringsautomat eller la fuglematen henge fra taket eller en gren.

Hva spiser småfuglene?

Småfuglene kan mates med nesten hva som helst, men sørg for at det ikke er salt i noe av det du gir dem. Frøblandinger, nøtter, fett, talg og halve kokosnøtter er spesielt egnet og energirik mat for småfuglene. Frukt er også fint, men vanskelig for fuglene å spise hvis det blir frossent. Hos Buddy har vi ferdige villfuglblandinger, meiseboller og spesialfrø.