Avbildet: Eier og hund på ski i fjellet

Er du klar for vinterferie?

Vinterferie er for mange familier tid for reise, til både fjern og nær. Hvis du skal ha med deg kjæledyret ditt er det lurt å forberede seg på noen punkter. Vi gir deg tipsene!

Bilkjøring

Sikring av dyr i bil

Alle kjæledyr må sikres i bil, det er faktisk påbudt å sikre last. Trygt for deg, dine passasjerer og trygt for kjæledyret ditt. Visste du at usikret last i bilen er livsfarlig? Ved en kollisjon i 50 km/t får en gjenstand på tre kilo en vekt på hele 90 kilo!
Det finnes egnede transportbur til hund, katt, smådyr og fugl. Til smådyr settes transportburet på gulvet bak passasjersete eller festes i baksete. Transportbur til hund settes i bagasjerommet fremover mot ryggstøtten. Til hund og katt er det også mulig å bruke sele som festes i baksetet. Det kan være lurt med et sklisikkert underlag hvis hunden står i sele, det føles både tryggere og mer behagelig for hunden.

Husk pauser og lufting

Skal du på langtur er det viktig å huske pauser, slik at hunden din kan få lufte seg og gjøre fra seg med jevne mellomrom. Pass også på at de får i seg både vann og næring. Hos Buddy finner du skåler som er tilpasset å ha i bil.

Tilvenning av bilkjøring

Det kan være lurt å gradvis tilvenne hunden din bilkjøring. Start med korte turer når hunden er valp. Husk at også hunder kan bli bilsyke, men en forsiktig tilvenning kan forebygge dette. Hos veterinæren kan du i verste fall få reisesyketabletter. Blir hunden din stresset finnes det naturlige beroligende preparater du kan bruke. Disse får du kjøpt hos Buddy.

Å reise utenlands med dyr

Husk at alle land har ulike regler for kjæledyr, vaksinasjoner og pass. Dette må du sjekke før avreise. I tillegg må du kjenne til reglene for innreise til Norge igjen.
Her kan du lese mer om det å reise utenlands med dyr

På fjellet

Reiser du på fjellet i vinterferien, kan det være lurt å pakke ned noen ekstra ting, et varmt dekken, teppe, potesokker og potesalve. Kulde, snø og is kan være overraskende for selv den tøffeste hunderase. Husk at selv om hunden og katten har pels, er de fleste raser ikke skapt for å bo ute lengre. Dyr kan også få frostskader. For hunder anbefaler vi potesokker ved mye løping på snø og is. Potesalve hindrer isdannelse, beskytter mot uttørring på grunn av veisalt og forebygger såre poter og sprekker. Det kan også brukes til å behandle allerede såre poter.

Les mer om fjellvettreglene her

Utstyr på skitur

Ski og hund kan være en ypperlig kombinasjon av trening og naturopplevelser, også på fjellet. I linken under får du mange nyttige tips for skitur i fjellet med hund.

På skitur med hunden!

Innendørs aktivisering

Alle kjæledyr trenger stimuli og aktivisering. En hund som har fått nok mosjon, og fått brukt de små grå, er mer tilfreds og oppfører seg roligere. La hunden din få bryne seg på utfordringer hvor den må bruke nesen for å løse et problem.
Det finnes mange ulike aktiviseringsleker og spill til hund. Lekene fås i alle mulige varianter og vanskelighetsgrad.

Katter, smådyr og fugler trenger også stimulering, aktivitet og mosjon. Her finnes det mange aktivitetsleker på markedet. Et aktivisert kjæledyr er et mer tilfreds kjæledyr!

I linkene under kan du lese mer om aktivisering av ditt kjæledyr:

Aktiviser hund din
Aktiviser katten din
Aktiviser smådyret ditt
Aktiviser fuglen din

Pensjonat eller hjemme?

Skal ikke kjæledyret være med på ferie, må det bo på pensjonat eller passes av noen du stoler på.

Planlegg i god tid

Planlegg i god tid hvem som skal passe kjæledyret ditt. Ofte er det beste for dyret å få bo hos noen det kjenner fra før, eller at noen bor i ditt hjem sammen med dyret. Dette må være en person over 16 år og vi i Buddy anbefaler at dette er en pålitelig person som du kjenner godt og stoler på. Sørg for at personen får all nødvendig informasjon om ditt dyr.

Alternativt kan kjæledyret plasseres på et dyrepensjonat, men husk å bestille plass i god tid. De som jobber på dyrepensjonat er ofte erfarne og dyreglade folk, men vi i Buddy anbefaler alltid å gjøre litt research i forkant. Lytt til andres erfaringer og undersøk stedet på forhånd. Ta gjerne med dyret ditt og besøk dyrepensjonatet i forkant, da kan det føles tryggere for dyre ditt å komme tilbake.
Sørg også for at de ansatte på pensjonatet har all informasjon de trenger om dyret. Det kan være lurt og sende med litt leker og f.eks. sengen/teppet til kjæledyret ditt, slik at den har noe den kjenner igjen.

God ferie!