Avbildet: Mann som holder en papegøye på skulderen og gir den en godbit.

Aktiviser fuglen din

De vanligste burfuglene i Norge er finkefugl, undulat og papegøye. Disse er sosiale fugler og krever både aktivisering og mosjon. Vi gir deg noen nyttige råd for hvordan du kan gjøre nettopp dette.

Hvordan aktivisere en undulat?

Undulater er nysgjerrige og lekne. Velg et størst mulig bur eller voliére til undulaten din, der det er rom for å fly mellom sittepinnene. Innred buret med bjeller, husker, stiger og speil. Mange undulater liker å leke i vann, så la fuglen din få et fuglebadekar. Et tips i starten før fuglen er tam, er å ikke ha alt for mye leker i buret. Bruk heller tid med fuglen, slik at den venner seg til mennesker, og synes mennesker er mer interessant enn leker. Når fuglen er tam og vant med mennesker, kan du innrede slik som du ønsker.

Fuglen bør få komme ut å fly fritt hver dag og det bør skje når du er til stede. Vanlige farer i hjemmet er blant annet åpne vinduer, andre husdyr, giftige planter, varme plater og fulle oppvaskkummer.

Hvordan aktiviserer jeg min papegøye?

Papegøyer er aktive og intelligente fugler som elsker å fly omkring og klatre. De fleste papegøyer trives best i par eller flokk, og slik får de også sosial aktivitet. Hvis du har en papegøye må du være bevisst på å være papegøyens bestevenn. Bruk mye tid på fuglen hver dag, kommuniser og venn den til å sitte på hånden.

Papegøyer må ha store bur eller voliére. Innred med sittepinner, grener, kvister og klatreleker i naturlig materiale. Sørg for at papegøyen har aktiviseringsleker hvor den må jobbe litt med å få ut godbitene. Også papegøyer liker å bade. Sett inn et lavt, tungt kar i bunnen av buret. Det er viktig at fuglen får komme ut hver dag. I sommerhalvåret kan du gjerne la papegøyen bo ute. Les om hold av fugl ute her.

Hvordan aktivisere en finkefugl?

Finkefugler er fugler som helst vil bo sammen med andre finker, de er flokkdyr og får sosial kontakt og aktivisering på den måten. Finker flyr mye og skal ha et stort bur eller voliére, gjerne med en utendørsavdeling. Innred buret med tilpasset sand, gresstuer, flak av mose, trær og små busker. Sørg for at fuglen har tilgang til badevann, sett inn store vannskåler eller lag små dammer og bekkeløp med pumper.

Les også:

Ta med fuglen din ut