Bilde av ei jenta med en katt

Ønsker du deg et kjæledyr?

De fleste barn, og også mange voksne, drømmer om å utvide familien med et stort eller lite kjæledyr. Det er koselig å ha noen som alltid er der når du kommer hjem fra jobb, men husk at det også medfører et stort ansvar.

Et lite marsvin, en kanin, en katt eller kanskje en hund. Å gå til anskaffelse av et kjæledyr er et flott valg, så lenge det er gjennomtenkt og du tar rollen som dyreeier alvorlig.

Har du tid og plass?

Er du stort sett hjemme på ettermiddag- og kveldstid? Har du tid til å lufte en hund tre ganger daglig, eller mate to marsvin til faste tider? Dette er viktige spørsmål du må stille deg før du bestemmer deg for å gå til anskaffelse av et dyr som både trenger mat, oppmerksomhet, omsorg, regelmessig renhold og daglig mosjon. De fleste voksne hunder kan for eksempel læres opp til å være alene hjemme 6-8 timer om dagen, men resten av tiden bør den få være sammen med deg, noe som sannsynligvis vil gå ut over dine egne fritidsaktiviteter.

Hvor lenge lever de?

Et kjæledyr vil kreve ditt fulle og hele ansvar så lenge det lever. Det er stor forskjell på levetiden til ulike dyrearter, så ta dette med i beregningen når du skal bestemme deg. Husk også at et barn fort kan miste interessen, mens et større dyr, slik som en hund eller katt, ofte lever i mange år.

Kan du dekke dyrets behov?

Når du har tenkt over hvor mye tid og ressurser du har til rådighet, og også tatt i betraktning hvor stor plass du har, kan du gå videre til å vurdere hvilket kjæredyr som passer til deg og din situasjon. Kanskje drømte du egentlig om en hund, men må innse at timeplanen din er for full og at en katt passer bedre. Når du har bestemt deg for hvilket kjæledyr du er interessert i, bør du sette deg grundig inn i hvilke behov dyret har. Søk informasjon på internett, lytt til andres erfaringer eller å gå innom en dyrebutikk og få noen gode råd.

Det er din oppgave å tilegne deg kunnskap om hvordan dyret kan få oppfylt sine naturlige behov for å være sosial, gjemme seg eller være i aktivitet. Derfor er det også viktig å sjekke om kjæledyret du ønsker deg trives best alene eller om du bør ha to av samme art for at de skal ha det bra.

Prøv et dyr

Bilder av ei jenta som gi mat til en marsvin

Hvis du er i tvil om du eller familien egner dere som dyreeiere kan det være lurt å tilbringe litt tid sammen med andres dyr før du bestemmer deg. Kanskje kan du passe kaninen eller hunden til noen du kjenner en helg, eller besøke noen som har det dyret du ønsker deg?

Husk at du uansett ikke skal gi et dyr i gave, om det ikke er nøye avtalt på forhånd. Ansvaret ligger alltid hos de voksne, selv om det er barnet som ønsker seg et kjæledyr. Ifølge dyrevernloven kan nemlig ikke en person under 16 år ha selvstendig ansvar for et dyr.

Kilder: Mattilsynet.no, Dyrebeskyttelsen.no