Bilde av aquascaping

Aquascaping som hobby

Det er som å se inn i et drømmelandskap. En symfoni av lys og skygge, farger, former og bevegelse. Mikroverdenen er et akvarie hos Buddy på Jessheim.

– Det er en lidenskap, sier Nikolai Martinsen (18). Det er han som har skapt denne lukkede verdenen hvor atmosfæren ikke er luft, men vann. Aquascaping kalles det når form, farge og planter er viktigere enn beboerne i akvariet.

Hva er aquascaping?

Aquascaping er relativt nytt i Norge og miljøet er lite. Nikolai anslår at det er rundt 10 personer som eier flere akvarier og har et lidenskapelig forhold til dette. Aquascaping har sin opprinnelse i Japan og mange ord og uttrykk stammer derfra.

– Det brukes kunstneriske hjelpemidler som «det gyldne snitt», fokuslinjer og fokuspunkter for å bygge harmoniske landskap i akvariet, sier Nikolai.

Hard Scape er de tørre elementene som steiner, sand og røtter. -Det kan ta flere uker med justering er av disse elementene i akvariet for å få komposisjonen helt perfekt, forklarer Nikolai.

– Et akvarie med mye planter har behov for omtrent dobbel lysmengde av et vanlig akvarium. Det samme gjelder tilførselen av oksygen. Men så blir det veldig gode forhold for fiskene, sier Nikolai, som synes biologien er veldig spennende. – Vi lager jo et helt økosystem som fungerer!

Hva må gjøres når akvariumet står klart?

Når akvariet står ferdig med sand, stein, røtter, planter, fisk og belysning er det fremdeles ting å pusle med.

– Hvis plantene vokser raskt, må de trimmes flere ganger i uka. Er det gress på bunnen, må dette også klippes, sier Nikolai som har fire – fem forskjellige sakser til bruk i akvariet.

– Hvis man passer plantene godt, er det sjelden at noen visner. Det er faktisk mulig å selge planter og avleggere når de vokser seg større enn man vil ha dem.

Et akvarium med mye planter og riktig tilførsel av oksygen holder seg rent. Reker er en vesentlig del av ryddemannskapet. De er flinke til å rense opp, og spiser det fiskefôret som legger seg ned på bunnen i sand eller gress. I følge Nikolai bruker man ikke mer enn en time i uka for å vedlikeholde et medium stort akvarium.

Avbildet: aquascaping

Nikolai – en engasjert aquascaper!

Nikolai er en engasjert aquascaper. Hjemme hos seg selv har han to akvarier, ett 20 liters og ett 180 liters. – Det er alltid noe som kan gjøres bedre. Jeg bruker mye tid på å lese om temaet og skaffe ny informasjon til nye ideer som jeg vil prøve ut.

I snitt står et akvarie hos Nikolai ett års tid før han starter på nytt med en ny plan for akvariet. Da taper han opp fokuslinjer, legger i sand, tilfører mikroorganismer og gjødselstoffer, konstruerer hardscapen bestående av steinformasjoner og røtter, før plantene plasseres. Hardscapen må gjerne stå bortimot tre måneder for å «sette seg». – Det er en litt kjedelig periode, medgir Nikolai.

Nikolai Martinsen har holdt på med akvarier i omtrent ni år. – Jeg hadde litt penger og hadde egentlig tenkt at jeg skulle kjøpe modellfly, men så ble det akvarie i steden. Det første akvariet var på 60 liter. Jeg ble mer og mer fascinert – leste mye – og da jeg begynte å jobbe i Buddy for tre år siden ble jeg virkelig engasjert. Jeg fikk lære mer om aquascaping og tenkte at sånn vil jeg ha det også!

Konkurranser i Aquascaping

Det arrangeres konkurranser i Aquascaping. Nikolai hadde planer om å delta i årets VM International Aquatic Plants Layout Competition (IAPLC) som organiseres av Aqua Design Amano (ADA). Denne konkurransen har innleveringsfrist 31. mai hvert år. -På dette tidspunktet var jeg ikke helt tilfredsstilt med aquascapet jeg hadde satt opp, så jeg valgte å stå over, sier Nikolai. Det ville i tilfelle vært første gang han hadde forsøkt seg. To nordmenn deltok og plasserte seg på 316. og 980. plass av 2336 innsendte bidrag. I konkurransen var 68 land representert.

Nikolai er heller ikke uten meritter. Han har kapret en førsteplass i NAC, som er en norsk konkurranse, og i LIVE-scapekonkurransen under Zooexpo.

– Å lese mye er kilden til suksess, sier Nikolai. – Man må planlegge nøye og ikke stresse. Så må man være flink til å passe på akvariet. Nikolai anslår at et akvarium kan holde seg i fire år før det er påkrevd å starte på nytt med nytt design og planteinnhold, dersom man bare ønsker noe vakkert å se på.

Den store guruen og legenden innen aquascapingmiljøet er japanske Takashi Amano (1954-2015). Nikolai har selvfølgelig besøkt Oceanàrio de Lisboa – verdens største innendørs akvarium.

– Dette er drømmen, sier Nikolai mens han viser bilder fra besøket og akvariet som er designet av Amano.

– Målet er å en gang lage noe tilsvarende, både størrelsesmessig og designmessig.

Avbildet: aquascaping

Les også:
Hvordan lykkes med et akvarium